В Молдове

Centrul de gestionare a deșeurilor nu va fi amplasat la Stăuceni. Precizările autorităților

Автор: AgroExpert
gunoiște stăuceni mediu - agroexpert.md

Autoritățile din Republica Moldova susțin că terenul din comuna Stăuceni a fost exclus din lista locațiilor examinate pentru amplasarea centrului de gestionare a deșeurilor.

În cadrul unei conferințe de presă, răspunzând la o întrebare referitoare la locațiile examinate pentru amplasarea centrului de gestionare a deșeurilor pentru Regiunea nr. 4, din care fac parte raioanele Criuleni, Hâncești, Ialoveni, Anenii Noi, precum și municipiul Chișinău, ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, a spus că, pentru moment, Ministerul Mediului se află în discuții cu Primăria Chișinău pentru a identifica locația unde va fi amplasat centrul de gestionare a deșeurilor.

Ulterior, în după-amiaza zilei, ministrul Mediului a fost informat cu privire la excluderea terenului din comuna Stăuceni din lista locațiilor examinate pentru amplasarea centrului de gestionare a deșeurilor.

În acest context, Ministerul Mediului declară că, de comun acord cu finanțatorii, examinează alte locații pentru amplasarea obiectului respectiv. În același timp, ministrul Mediului a solicitat să nu se facă o confuze între noțiunile „centru de gestionare a deșeurilor” și „o groapă de gunoi”.

Amintim că, la începutul anului 2023 autoritățile au anunțat despre intenția de a relansa procedurile de contractare a experților pentru dezvoltarea Studiului de Fezabilitate pentru Regiunea de Management al Deșeurilor unde se include și orașul Stăuceni.

Înregistrat la sfârșitul anului 2022, proiectul de lege presupunea construirea unui centru modern de gestionare a deșeurilor din Chișinău și cinci raioane din centrul țării. Totuși, inițiativa a stârnit mai multe disonanțe, fapt pentru care a fost retrasă de pe ordinea de zi a ședinței plenare a Parlamentului.

Citește și: Gunoiștea de la Stăuceni: Când va fi relansat studiul de fezabilitate

Situația din Republica Moldova

În anul 2013, în R. Moldova, a fost aprobată Strategia de gestionare a deşeurilor, astfel încât, până în anul 2027, autoritățile își propun să creeze servicii de colectare a deșeurilor, să reducă cantitățile de deșeuri de la gropile de gunoi și să promoveze reciclarea, în conformitate cu cerințele Uniunii Europene.  Banca Europeană de Investiții (BEI) a acordat R. Moldova un împrumut de 100 milioane de euro pentru a dezvolta sisteme de gestionare a deșeurilor și a implementa această strategie. Banii din prima tranșă, în mărime de 25 de milioane de euro, vor fi investiți în dezvoltarea zonei Centru.

Totuși, de la implementare și până în prezent nu au fost realizate acțiuni concrete pentru îndeplinirea priorităților. Potrivit datelor Inspectoratului pentru Protecția Mediului, colectarea selectivă a deșeurilor este organizată parțial doar în municipiul Chișinău și în unele centre raionale. ABS Recycling este compania care sortează deșeurile menajere mixte din  municipiul Chișinău. Zilnic, aici sunt sortate aproximativ 500 de tone de deșeuri menajere, care ulterior sunt balotate și transportate la reciclare fiecare categorie în parte. 

În anul 2020, statistica arăta o cifră de 1.136 de gunoiști exploatate la nivel de țară, cu o suprafață de 1.225,43 ha. 

„Monitorizarea procesului de ecologizare a localităților țării prin închiderea/lichidarea gunoiștilor neconforme cerințelor de mediu a fost setată ca și prioritate in PAG și va fi efectuată prin intermediul IPM, în cadrul bilunarelor ecologice de primăvară-toamnă. De asemenea, odată cu implementarea proiectului Deșeuri Solide în RM urmează a fi lichidate și gunoiștile neautorizate”, au punctat cei de la Ministerul Mediului. 

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!