Certificatele alimentare ale fermierilor moldoveni vor fi recunoscute în UE, potrivit deciziei aprobate de miniștri în ședința de astăzi a Guvernului.
Proiectul național nu asigură transpunerea unor prevederi din actul UE deoarece acestea se referă Ia norme aplicabile producției care vor fi transpune ulterior prin acte de punere în aplicare a legii. Pentru proiectul definitive a fost elaborat tabelul de concordanță cu actul UE și remis Centrului de Armonizare a Legislației pentru examinare si opinii.
Cheltuielile legate de stimularea promovării agriculturii ecologice prin acordarea de subvenții urmează a fi acoperite din contul și in limita alocațiilor aprobate pentru Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, in cuantumul stabilit de legislația în domeniul subvenționării producătorilor agricoli.
Proiectul stabilește și normele aplicabile producției ecologice. Astfel, nu este permisă utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri), fertilizanților pentru sol și altor produse interzise în agricultura eco. Produsele etichetate ca fiind ecologice vor conține cel puțin 95% de ingrediente bio. Pentru a avea astfel de produse, agricultorii vor folosi doar semințele obținute prin metode organice, iar ulterior produsele eco vor fi păstrate separat de cele neecologice.
Totodată, legea instituie un sistem de supraveghere în domeniul agriculturii ecologice și stabilește atribuțiile autorităților competente. Pentru asigurarea unui control mai riguros, în procesul de certificare este inclusă Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. De asemenea, documentul stabilește modelul unic pentru certificatele care vor fi eliberate producătorilor.
În prezent, în Republica Moldova activează 150 de companii specializate în cultivarea produselor ecologice.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!