В Молдове

Chiar dacă starea de urgență a fost prelungită, exportul de cereale nu va fi restricționat

Exportul de cereale permis- AgroExpert.md

Producătorii de cereale și oleagionoase, în special exportatorii, nu vor avea restricții în activitățile lor, chiar dacă va fi prelungită starea de urgență în țară cu încă 60 de zile. Astăzi în cadrul unei ședințe la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, la care au fost prezenți atât ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, cât și Secretarul de Stat, Vasile Șarban, membrii Asociaţiei Naționale a Producătorilor de Cereale și ai Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere ”Agrocereale”, au fost informați că interdicție de a comercializa cerealele nu va fi introdusă. Totodată producătorii care dețin și elevatoare, au confirmat că în prezent, capacitatea de depozitare, păstrare și prelucrare a cerealelor este de peste 1 milion de tone.

Potrivit proprietarilor de elevatoare, numai 10-15 % ar fi pline cu cereale, iar zvonurile răspândite recent, conform cărora cerealele din Ucraina ar fi în exces pe teritoriul Republicii Moldova, au fost spulberate.Ba mai mult, aceștia au declarat că sunt disponibili să recepționeze cantități noi de grâu, orz, porumb, floarea-soarelui, întrucât dispun de spații goale cu o distribuție uniformă în teritoriu.

 

”Am chemat pe cei mai mari producători agricoli care dispun și de capacitatea de depozitare a cerealelor, este vorba de Asociaţia Națională a Producătorilor de Cereale  și Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere ”Agrocereale”. S-au discutat mai multe probleme, printre care și stricta necesitate a sistemelor de irigare, despre soluțiile care pot fi luate în perioada secetei hidrologice, însă în vederea comercializării produselor cerealiere, din stocurile păstrate de producători, am garantat că nu vor avea interdicții de a comercializa în perioada cât va dura starea de urgență, care se va prelungi cu încă 60 de zile. Vrem să le permitem să activeze liber, este de înțeles că producătorii își vor cerealele vândute pentru a-și recupera banii investiți și pentru a putea continua lucrările agricole ulterioare.

Ministrul Vladimir Bolea, împreună cu Secretarul de stat, Vasile Șarban, au îndemnat producătorii agricoli să fie responsabili și să declare conștiincios recoltele noi din acest an la biroul de statistică, pentru a preveni măsurile drastice pe care autoritățile vor fi nevoite să le ia ulterior în funcție de volumul de cereale recoltat.

”Ca să prevenim interdicțiile de export pe care le-am avut anterior, din cauză că nu am avut cifrele concrete de cereale, rugăm să se dea dovadă de responsabilitate maximă. Din cele 300 mii ha însămânțate, estimările noastre sunt că vom avea în jur de 800 mii tone în acest an, dar există stocuri de grâu și din 2021. În plus, rezerva de stat urma să fie majorată, încă de la începutul anului s-a aprobat măsura și s-au alocat resursele financiare, însă în urma crizei energetice și ulterior din cauza izbucnirii războiului din Ucraina, procesul de licitație a fost amânat. Astfel cât de curând, urmează să fie anunțată achiziția de grâu pentru rezerva de stat, ca producătorii autohtoni prezenți azi la ședință să poată participa la licitație. Totodată, aș vrea să îndemnăm ca toți producătorii, mai ales procesatorii de cereale și crescătorii de animalele, să-și facă și ei rezervele necesare din timp, provizii. Dacă nu au bani, să apeleze la credite, noi rambursăm o parte din dobânda creditului prin politica de subvenționare, important să fie clară activitatea fiecăruia” a mai adăugat Vasile Șarban.

Pe de altă parte, producătorii exportatori au salutat îndemnul Ministerului de a construi elevatoare moderne de păstrare a cerealelor, cât și licitația care va fi desfășurată pentru completarea rezervei naționale de grâu. Mai ales că în continuare sunt întâmpinate dificultăți la export, la posturile vamale de control.

 

”Producătorii noștri dețin în elevatoare circa un milion de tone de grâu, numai Grupul Trans- Oil are în jur de 600 mii tone. Evident că recolta din acest an este mai mică dacă este să facem comparație cu cea de anul trecut, însă oricum recolta medie pe țară va fi de 2,5 tone – 3,5 tone per ha. La nordul țării campania de recoltare încă este în desfășurare, per ansamblu, credem așa cum se estimează, vom strânge în jur de 800 mii de tone. Dar există stocuri de grâu de anul trecut, care desigur că trebuie comercializat. Însă aș dori să menționez că astăzi la ședință s-a confirmat că informațiile răspândite de Asociația ”Forța Fermierilor” precum că elevatoarele noastre ar fi pline cu cereale din Ucraina, sunt aberații. Elevatoarele sunt pline cu cereale numai 10-15 % din capacitatea lor totală, așa că să dea Dumnezeu să avem recoltă cât mai bogată să le umplem. Seceta și-a pus amprenta atât asupra culturilor din grupa I, cât și a celor din grupa a II, porumbul este afectat foarte mult, floarea soarelui la fel este destul de compromisă, zonal roada va fi între 1,5 -2,5 tone per ha. Însă este încurajator faptul că exporturile nu vor fi restricționate, chiar și la prețul de 5 lei per kg care este acum pe piața internă, producătorii își pot vinde marfa și obține mijloace circulante pentru a-și achita creditele bancare, a-și planifica următoarele lucrări agricole. Și la această licitație de completare a rezervei de stat, producătorii noștri vor avea posibilitatea de a participa, ministrul Vladimir Bolea chiar a îndemnat participanții prezenți la ședință să urmărească anunțul care urmează să apară în câteva zile. Evident că tendința de a exporta este mare, însă lanțul logistic al exportului a fost radical afectat de războiul din Ucraina, așa că situația regională ne afectează vrem noi sau nu destul de mult” a subliniat Igor Grigoriev, președintele Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere ”Agrocereale”.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!