В Молдове

Criza din agricultură: Fermierii cer discuții cu Maia Sandu și Igor Grosu

Автор: AgroExpert
Fermierii cer discuții cu Maia Sandu și Igor Grosu - agroexpert.md

 

Asociația Forța Fermierilor declară că va participa la discuțiile de la Guvern doar dacă vor fi prezenți Președintele Parlamentului, Igor Grosu, reprezentații Comisiei Speciale a Parlamentului (creată pentru situația din Agricultură) și Președinta țării Maia Sandu. Reacția a venit după ce prim-ministrul Dorin Recean a invitat la discuții agricultorii pe 20 august.

„Încrederea agricultorilor în actualul Guvern este la cote minime, datorită inacțiunilor sale, mimării publice în presă și media că situația în agricultură nu ar fi critică, preocupările la moment ale guvernului fiind preponderent unele politice și de imagine proprie decât economice, Guvernul și Prim-ministrul, conform ultimei declarații pe Facebook, doar „urmărește” (ca un spectacol probabil) situația din agricultură fără să intervină prompt și de urgență precum a făcut Guvernul din Romania”, se arată în comunicatul emis de Forța Fermierilor.

Agricultorii au reamintit despre solicitările făcute anterior către instituțiile statului din Republica Moldova, printre care se numără:

  1. Declararea stării de urgență în agricultură pentru a stopa calcularea penalităților și majorărilor de întârziere la credite și datorii, iar pe perioada acestea să fie identificate resursele necesare pentru stabilizarea situației pe termen scurt și schimbarea radicală pe termen lung a agriculturii.
  2. Adresarea către partenerii externi, inclusiv Uniunea Europeană pentru oferirea finanțărilor cu scopul de a stabiliza situația pe termen scurt și posibilitatea redresării pe termen lung.
  3. Crearea Platformei Naționale pentru Agricultură cu participarea tuturor părților implicate în sectorul Agrar – asociații de producători, știință și cercetători, Guvern, sectorul financiar-bancar, instituții donatoare, Serviciul Hidro-Meteo de Stat etc... cu scopul creării unui Plan Național de Transformare a Agriculturii din Moldova;

La întâlnirea dintre reprezentanții băncilor cu viceprim-ministrul Bolea Vladimir și Directorul Asociației Forța Fermierilor Alexandru Bădărău, s-a menționat că unica soluție viabilă este stoparea procesului de executări silite ale agricultorilor de către toate părțile implicate, după care refinanțarea agricultorilor să fie făcută prin două metode:

  1. Refinanțare/prolongare/reeșalonare credite pe termen lung cu scopul de redresare financiară a agricultorilor;
  2. Prolongarea sau reeșalonarea creditelor agricultorilor care au șanse slabe de rederesare cu scopul de închidere a datoriilor financiare (termen financiar bancar „Foreclosure”), instrument financiar foarte bun utilizat în SUA;

Amintim că, mai mulți agricultori cer autorităților declararea situației excepționale în sectorul agricol în sudul țării și aplicarea moratoriului la calcularea penalităților. Totodată, aceștia solicită o întrevedere cu președinta Maia Sandu și cu președintele Parlamentului, Igor Grosu.

„Fermierii din zona de sud a Republicii Moldova își exprimă îngrijorarea față de situația dezastruoasă, care practic a paralizat activitatea comercială a întreprinderilor agricole micro, mici și mijlocii. Prețurile exagerate la mijloacele de producție și resursele energetice, dobânzile mari la credite oferite de băncile comerciale, accesul limitat la piața produselor agroalimentare, prețurile mici la produsele agricole i-au adus pe fermieri în pragul falimentului real”, se menționează în adresare.

Recomandăm și: Agricultorii cer declararea situației excepționale în raioanele din sudul țării

Ulterior, prim-ministru Dorin Recean a invitat reprezentanții sectorului agricol la discuții. 

Citește și: Recean, la apelul agricultorilor: „Îi voi invita la discuții”

 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!