Din luna octombrie 2023, importul de grâu, porumb și semințe de floarea-soarelui este reglementat printr-o procedură de licențiere și de el pot beneficia în special procesatorii și crescătorii de animale.
În acest sens, în baza dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a elaborat și aprobat Regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea unei comisii de licențiere a importului pentru anumite categorii de cereale, scrie Mold-Street.
În noiembrie nu au fost importuri de grâu, porumb şi floarea soarelui
Unul dintre argumentele principale pentru impunerea procedurii de licențiere este menținerea pe piața internă a unui preț sustenabil din punct de vedere economic al produselor cerealiere și oleaginoase autohtone.
Anterior, Iurie Rija, expert în domeniul agricol, menţiona că impunerea licențierii este o măsură necesară pentru a elimina anumite scheme. Pe de altă parte el susținea că această măsură este puțin probabil să aibă vre-un impact asupra prețurilor.
O analiză a datelor vamale realizată de Iurie Rija, arată un impact minor asupra prețurilor la cereale şi oleaginoase a acestei măsuri.
Astfel în noiembrie, au fost importate doar peste o sută de tone de seminţe de floarea soarelui, cel mai probabil că ambalate pentru comercializare în reţelele comerciale. Or preţul era de circa 36 lei pentru un kilogram.
În schimb exporturile au fost de circa 50.000 de tone, la un preţ de doar 6,77 lei pentru un kilogram, în scădere cu peste 50 de bani faţă de lunile octombrie şi septembrie, şi cu circa 50% mai ieftin decât era la începutul anului.
În cazul grâului, nu a fost înregistrat niciun import în luna noiembrie, iar din iulie şi până în noiembrie au fost importate doar 43 de tone de grâu. Aceasta este o cantitate minoră în condiţiile în care exporturile de grâu au depăşit 600.000 de tone. Preţul de export a coborât în octombrie la doar 3,30 lei pentru un kilogram, iar în noiembrie a urcat la 3,38 lei.
Şi în cazul porumbului în noiembrie nu s-au atestat importuri, iar în perioada iulie-noiembrie în total au fost importate circa 1.600 tone, în special unii producători de alcool. În schimb exporturile au urcat în noiembrie la circa 77.000 tone, iar de la începutul anului au fost mai mari de 530.000 tone.
În lunile septembrie-noiembrie preţul mediu de export a fost de 3,12-3,33 lei pentru un kilogram, cele mai mici din ultimii trei ani.
Cer introducerea unui mecanism stabil și durabil privind limitarea importului
În acelaşi timp Asociația Forța Fermierilor se arată alertată la faptul că starea de urgență urmează să fie ridicată începând cu 1 ianuarie 2024, ceea ce înseamnă că toate deciziile CSE se anulează automat, inclusiv decizia din 4 octombrie 2023, prin care s-a impus mecanismul de licenţiere a importului de porumb, grâu şi floarea soarelui.
Ea mai atrage atenția la faptul că lipsa restricțiilor de import, "nu doar va dezechilibra piața internă, dar și va pune în pericol exportul grăului, porumbului și floarei soarelui în România, care nu odată a atenționat țara noastră despre pericolul reexportului cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina. Iar blocarea exporturilor în România ar fi o catastrofă definitivă pentru fermierii din Moldova", afirmă Asociaţia.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!