В Молдове

Cum face față provocărilor un fermier din raionul Briceni

Автор: AgroExpert
agricultura - agroexpert.md

În timp ce unii fermieri protestează, alții și-au suflecat mânecile și au început deja pregătirile pentru noul sezon. Daniel Bobuțac din raionul Briceni face agricultură deja de 15 ani. Bărbatul are în gestiune 420 de hectare de teren agricol pe care cultivă grâu, orz, soia, floarea soarelui, rapiță și porumb.

„Da, știu că mulți fermieri au avut de suferit, dar nu cred că ar trebui blocate punctele de trecere ale frontierei, nu ar trebui blocate traseele naționale. Totuși, fiecare are dreptul la protest”, a declarat fermierul.

Daniel Bobuțac a început deja lucrările de fertilizare a solului și pregătește tehnica agricolă. În ciuda dificultăților, agricultorul reușește să facă față provocărilor, fiind ajutat de 17 angajați, transmite nordnews.

„Practicăm accesarea creditelor bancare pentru a cumpăra în primăvară-îngrășăminte, motorină, să avem cu ce începe anul. Prin subvenții, statul ne compensează dobânda băncii. Când avem procurări de utilaje, la fel avem și codul de subvenționare. Sperăm că va fi un an roditor și să fie reglementată politica prețurilor. Ne deranjează prețurile mici”, menționează Bobuțac.

Deja de mai mulți ani, acesta lucrează după sistemul mini-till, asigură rotația culturilor și fertilizează eficient solul.

„Un avantaj este economia de motorină, au dispărut din câmp unele fisuri, după ploile torențiale nu mai apar eroziuni în pantă. Un dezavantaj este că pământul se încălzește mai greu, adică sunt careva rețineri la răsărirea culturilor”, a mai specificat Daniel Bobuțac.

Condițiile meteo din această iarnă îl fac pe fermier să spere la o recoltă bună.

„Putem să vedem că, în pofida precipitațiilor scăzute, avem o rezervă de umiditate în sol, avem plante cu un sistem radicular bine dezvoltat, au iernat bine. Sperăm să avem ploi și temperaturi prielnice pentru a acrește și a da roadă”, afirmă acesta.

Potrivit autorităților, doar în anul 2023, agricultorii au primit ajutor în valoare de două miliarde de lei. Iar din 2020 și până în prezent au fost alocate circa șase miliarde de lei pentru sectorul agricol. Recent au fost alocați 50 de milioane de lei pentru fermierii care au suferit pierderi în vara anului 2023.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!