Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea într-o întâlnirea cu reprezentanții ANSA dar și cu cei de la universități a declarata că medicii veterinari sunt importanți pentru majorarea efectivului de animale din ferme.
Ministrul a accentuat importanța și necesitatea medicilor veterinari atât în scopul protejării sănătății animalelor, cât și în vederea apărării sănătății publice, ameliorării efectivelor de animale și asigurării securității alimentare a populației, în deosebi, în contextul aspirațiilor Republicii Moldova privind integrarea europeană.
„Medicii veterinari sunt esențiali pentru dezvoltarea efectivelor de animale din ferme. Din acest motiv, trebuie să consolidăm și să îmbunătățim activitățile acestora. Totodată, toate produsele destinate consumului uman trebuie să fie sigure și să provină de la animale sănătoase. Este binevenit ca tinerii de la facultatea de profil să fie atrași în activități extracurriculare, să participe la programe de stagiu de practică, să fie implicați în activități de voluntariat, ca ulterior, să se poată integra mai ușor profesional și să suplinim lipsa cadrelor”, a comunicat ministrul.
La aprobarea noului concept de subvenționare, ministrul Bolea susținea că ca accentul va fi pus pe zootehnie, în condițiile în care ramura a rămas subdezvoltată. „Vorbim despre zootehnie. Și din 2023 vom începe un amplu proces de fortificare a acestei ramuri. (…) Până la finalul mandatului de la minister în anul 2025 vreau să ajungem la un minim de 20 mii de vaci în ferme pentru a asigura cantitatea minimă de lapte necesară procesatorilor și consumatorilor din Republica Moldova”.
Ultimele date statistice relevă că în ianuarie-septembrie 2022 față de perioada respectivă a anului precedent a fost înregistrată micșorarea producției (creșterii) vitelor și păsărilor (în masă vie) în gospodăriile de toate categoriile cu 5,3%, care a fost generată de scăderea producției atât în gospodăriile populației, cât și în întreprinderile agricole, respectiv, cu 8,4% și cu 2,4 %.
Totodată, în gospodăriile populaţiei a fost marcată micșorarea efectivului de bovine cu 5,8%, de porcine – cu 4,8%, iar efectivul de ovine și caprine a indicat o creștere cu 3,1%.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!