В Молдове

Dăunători și boli care afectează podgoriile vara. Recomandările expertului

Автор: Lidia Danila
vița de vie dăunători boli vara - Agroexpert.md

Vița-de-vie se confruntă cu multiple amenințări care pot afecta în mod direct recolta. Acarianul galicol, molia viței de vie și bolile precum rujeola și făinarea, care sunt specifice verii creează dificultăți pentru producători. Experții recomandă tratamente specifice și monitorizare constantă pentru a menține podgoriile sănătoase.

„La moment, în unele regiuni, pe frunzele viței de vie putem observa afecțiuni ale acarianului galicol. Acest dăunător colonizează partea inferioară a frunzei, o înțeapă și se hrănește cu sucul celular. În rezultatul înțepăturilor, pe frunză se formează pete de mărimi diferite, care capătă un aspect de culoare alba. Pe partea superioară a frunzelor, în dreptul acestor pete, se formează niște umflături caracteristice, numite gale”, a declarat inspectorul ANSA Ialoveni Larisa Munteanu.

Experta a mai adăugat că, în cazuri de atacuri masive, acarianul asaltează frunzele si codițele ciorchinilor. Astfel, se înregistrează o stagnare în vegetație și o avortare a florilor. Pentru combaterea acestui dăunător, aceasta a explicat că este necesar de tratat cu un acaricid omologat la cultura viței de vie conform registrului de stat.

Totodată, în alte sectoare ale podgoriilor se poate deja observa afecțiuni ale dăunătorului Molia viței de vie. Semnele atacului sunt evidente prin prezența larvelor și a mătăsii pe ciorchine.

„La moment are loc eclozarea în masă a larvelor de primă generație care se hrănesc cu bobocii florali. O larvă poate afecta de la 3 până la 70 de boboci florali și până la 22 de boabe. Pentru o combatere eficientă a dăunătorului respectiv, e necesară monitorizarea cu ajutorul capcanelor cu feromoni. Aceste capcane se vor amplasa la nivelul ciorchinilor, iar la capturarea a peste 100 de fluturi sunt necesare tratamente fitosanitare cu insecticide omologate conform registrului de stat”, a susținut Larisa Munteanu.

Vara, una dintre cele mai des întâlnite boli la vița de vie este rujeola sau boala petelor roșii. Aceasta și-a făcut deja apariția în podgoriile noastre. Pe frunze sunt evidente pete de culoare roșu aprins sau roșu brun la soiurile de vin roșu, și pete de culoare galben-cenușiu la soiurile de vin alb. „Odată cu extinderea petelor, frunzele se zdrențuiesc. Un atac sever poate determina o uscare în masă a inflorescențelor, iar butucii pot rămâne total despodobiți de rod”, a spus inspectorul ANSA.

O altă boală extrem de periculoasă este Mana viței de vie. Aceasta poate ataca toate organele verzi ale plantei: frunze, lăstari, ciorchini, flori și boabe.

„Pe partea superioară a frunzei apar pete uleioase de culoare gălbuie. Pe partea inferioară a frunzelor apar pete de culoare albă. Apariția și dezvoltarea bolii este favorizată de precipitații abundente, umiditate atmosferică înaltă și temperaturi între 10-30 de grade”, a relatat aceasta.

Potrivit inspectorului ANSA Ialoveni Larisa Munteanu, sunt recomandate tratamente preventive cu preparate omologate conform registrului de stat în fenofaza înainte de înflorit și fenofaza sfârșit de înflorit.

Făinarea viței de vie este o altă boală periculoasa și des întâlnită în podgoriile noaste, care aduce prejudicii producătorilor an de an. Boala atacă frunzele, lăstarii si boabele strugurilor.

„Pe frunze, lăstari, dar cel mai des pe bobițe apare o pâslă miceliana de culoare albă, care mai apoi acoperă bobițele în totalitate. În rezultat, bobițele atacate crapă, iar rana deschisă este colonizată de alte microorganisme care accelerează deteriorarea strugurilor”, a menționat experta Larisa Munteanu.

Ca metodă de combatere, aceasta a afirmat că e necesar de efectuat tratamente fitosanitare preventive în fenofaza înainte de înflorit, cât și la sfârșit.

Citește și: Producătorii de struguri au fost instruiți în vederea obținerii unor roade bogate

Totodată, pentru obținerea eficienței economice înalte e necesar de efectuat lucrările în verde la timp, pentru o bună aerisire a butucului. Frunzele neavând suficientă aerisire și iluminare au regimul termic scăzut, umiditatea aerului în locurile îndesite este ridicată, iar fotosinteza este redusă, ceea ce sporește dezvoltarea în masă a agenților patogeni, care provoacă bolile viței de vie.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!