В Молдове

De ce nu încolțesc semințele de ardei: probleme și soluții

Автор: AgroExpert
arde semințe încolțire - AgroExpert.md

Ardeiul este considerat capricios de mulți cultivatori de legume. Înainte de germinare, semințele pot sta în sol destul de mult timp fără a da semne de viață. Durata medie a perioadei de la însămânțarea semințelor până la germinare este de 12-18 zile, dar în cazurile „dificile” poate dura chiar trei săptămâni sau mai mult. Acest articol cuprinde informații despre motivele pentru care nu încolțesc ardeii, despre posibilele greșeli și soluții pentru remedierea situației.

Principalele motive pentru care nu încolțesc ardeii

Există mai multe posibile cauze pentru care ardeii nu germinează, însă se găsesc și remedii la aceste probleme, scrie agrointel.ro.

Semințele de ardei nu germinează dacă sunt de calitate slabă

O recoltă bună de ardei începe cu selecția sau recoltarea materialului săditor „potrivit”. Semințele culese în sezonul precedent din fructele bine coapte și păstrate în condiții optime vor dovedi o germinație excelentă.

Mai mult, cu cât trece mai mult timp din momentul colectării semințelor, cu atât acestea germinează mai greu. Se crede că semințele de ardei păstrează o germinare bună în primii doi ani, apoi această oportunitate scade foarte mult, iar după 4 ani dispare complet.

Depozitarea și transportul corect este crucial. Răsadurile de calitate pot fi obținute numai dacă semințele sunt păstrate la o temperatură de 10-18°C și umiditatea nu mai mare de 60% – supraîncălzirea, uscarea excesivă sau umiditatea prea mare pot duce la sterilitatea completă a semințelor.

Cumpărați semințe numai de la producători de încredere, asigurați-vă că verificați data de colectare și data de expirare, luați în considerare recomandările pentru zona de creștere.

La autocolectare, folosiți fructele din cele mai sănătoase și productive plante. După uscare, puneți semințele în pungi de hârtie sau recipiente perforate pentru aerisire.

Semințele de ardei nu germinează dacă nu s-a făcut un tratament la însămânțare

Semințele de proastă calitate nu sunt întotdeauna cauza pentru germinația scăzută – uneori motivul este lipsa de experiență a cultivatorului și pregătirea necorespunzătoare asociată pentru semănat.

Semințele de ardei uscat germinează mult mai lent decât cele pretratate. Pentru a obține răsaduri sănătoase, semințele se dezinfectează prin înmuiere timp de 20-30 de minute într-o soluție 0,5% de permanganat de potasiu (1 g la 200 ml apă). După aceea, acestea sunt spălate sub jet de apă și scufundate timp de câteva ore într-o soluție nutritivă pe bază de cenușă sau humat de sodiu lichid.

Pentru a obține o germinație maximă după toate procedurile, este indicat să germinați semințele înfășurându-le într-o cârpă umedă și așezându-le într-un recipient mic timp de 2-3 zile. Uneori, pentru întărirea imunității, se întăresc și ele, în timpul germinării, alternând conținutul la căldură și la rece.

Semințele acoperite sau dezinfectate de producător nu au nevoie de prelucrare suplimentară – pot fi plantate în sol uscat. În cazul unui astfel de material, înmuierea sau întărirea poate duce la rezultatul opus decât cel așteptat – semințele vor germina după un timp mai lung sau nu vor germina deloc.

Semințele de ardei nu încolțesc dacă solul este nepotrivit

Fertilitatea solului pentru cultivarea ardeilor nu este la fel de importantă ca gradul de respirabilitate a acestuia. Într-un substrat ușor liber, semințele de ardei vor ecloziona în timpul specificat de producător, dar în sol argilos, dens, este posibil să nu germineze deloc deoarece nu primesc suficient oxigen pentru a trăi.

Trebuie să semănați ardei într-un sol nutritiv de înaltă calitate, pe care îl puteți cumpăra din comerț sau îl puteți prepara acasă.

În primul caz, alegeți un sol specializat pentru răsaduri sau pentru culturile de nuanțe.

Dacă decideți să faceți singur substratul, puteți lua următoarele componente:

  • turbă, nisip și gazon dezoxidat în raport de 2:1:1;
  • sol achiziționat pentru răsaduri, humus și perlit (sau vermiculit) în părți egale;
  • gazon, compost matur și nisip de râu într-un raport de 2:1:1.

Nu uitați să adăugați 1 cană de cenușă de lemn pentru fiecare 10 litri de amestec de sol – pentru dezoxidare și hrănire suplimentară a răsadurilor viitoare. Amintiți-vă că ardeii iubesc solul neutru sau ușor alcalin, cu un nivel de pH de 6,5-7,5.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!