Deși în ultimii ani numărul de vaci mulgătoare din Republica Moldova a scăzut, în prezent observăm o tendință de creștere. Potrivit ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, la 1 septembrie 2024, erau în jur de 17.500 de bovine înregistrate în fermele noastre.
„Datorită programelor de suport observăm o creștere la numărul de animale în fermele de lapte de vaci. La 1 septembrie, erau în jur de 17.500 de bovine înregistrate în fermele din Republica Moldova. Pentru primele șase luni, deja vorbim despre o cantitate aproximativă de 28.000 de tone produse în condiții de fermă. Asta înseamnă lapte de calitate produs pentru cetățenii țării”, a punctat Vladimir Bolea, într-un video, postat pe rețelele de socializare.
Conform lui, sectorul producerii de lapte se dezvoltă an de an. Împreună cu agricultorii din acest segment au fost elaborate programe de suport pentru a revitaliza zootehnia și producția de lapte.
„A fost elaborat un program întreg și cu suportul Băncii Mondiale subvenționăm și acordăm granturi pe segmentul de dezvoltare a fermelor și achiziționarea de animale noi. Drept dovadă, avem o creștere și la numărul de animale în fermele de lapte de vaci”, adaugă oficialul.
Anterior, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, susținea că Ministerul va veni cu soluții astfel ca până în 2025 la un efectiv de vite să crească în ferme până la 20 de mii de capete.
Citește și: Deficit de lapte: Fermele din R. Moldova produc doar 5% din consum
Deși fermele din Republica Moldova produc doar puțin peste 5% din consumul intern de lapte, în ultimii ani, țara s-a remarcat prin exporturi de produse lactate. Brânzeturile au fost în fruntea listei, fiind exportate peste o mie de tone anual. Totodată, în cantități nesemnificative a fost livrat și laptele obținut în fermele din țară. Printre destinațiile unde au ajuns produsele autohtone se includ țări din Oceanul Pacific.
Recomandăm și: Brânzeturi în Rusia și unt în țări exotice. Unde exportă RM produsele lactate