В Молдове

De la teorie la practică: La UTM au fost inaugurate trei sere moderne

Автор: Lidia Danila
UTM inaugurate 3 sere moderne - agroexpert.md

Trei sere de ultimă generație au fost inaugurate la Facultatea de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului din cadrul Universității Tehnice a Moldovei (UTM). Totodată, 12 loturi de teren agricol, cu suprafața de circa 568 de hectare, de la Întreprinderea de Stat Stațiunea Didactică Experimentală „Criuleni” au trecut în gestiunea UTM. Astfel, studenții au oportunitatea să aplice în practică cunoștințele acumulate la orele teoretice. 

„Este un eveniment crucial în dezvoltarea învățământului agricol din Republica Moldova. Agricultură performantă nu poate exista fără tehnologii de ultimă oră. Furnizorii de tehnologii au venit mai aproape, iar studenții și cadrele didactice au de câștigat din asta”, a declarat rectorul UTM, Viorel Bostan, la evenimentul de inaugurare.

Totodată, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a accentuat faptul că studenții nu pot învăța despre agricultura modernă fără echipamente, laboratoare și pământuri unde să facă cercetare. 

„Acestea sunt laboratoare în care studenții vor învăța în practică despre dezvoltarea agriculturii moderne. Este o dovadă că UTM își consolidează baza materialo-tehnică pentru a crește specialiști de înaltă calitate. Universitățile și instituțiile de învățământ sunt pentru studenți. Agricultura din Republica Moldova nu va reuși să meargă mai departe, dacă nu va pune accent pe știință, dacă pe lângă fermieri nu vor apărea agronomii, medicii veterinari, oameni cu studii superioare care cunosc ce înseamnă creșterea plantelor”, precizează Vladimir Bolea.

Digitalizarea ne ajută să avem o agricultură performantă și profitabilă. De această părere este directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului, Doina Nistor, care a subliniat că tehnologia vine să accelereze progresul în domeniul agricol și să sprijine viitoarele afaceri agricole.

„Tehnologia vine să accelereze componenta de știință și economică, fiindcă vrem să avem  afaceri agricole profitabile. În continuare vom aduce tehnologiile și inovația pentru a sprijini o agricultură a viitorului aici, în Republica Moldova”, a afirmat Doina Nistor. 

Proiectul de la UTM a devenit posibil datorită susținerii Guvernului Republicii Moldova, Băncii Europene pentru Investiții, Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională, Programului Livada Moldovei etc. Șeful Oficiului local al Băncii Europene de Investiții (BEI), Alberto Carlei, a menționat că aceste investiții vor contribui la creșterea competitivității sectorului agricol și la alinierea acestuia la standardele UE.

„Vom continua eforturile de a finanța infrastructura strategică, atât în sectorul public, cât și în cel privat, pentru a sprijini dezvoltarea durabilă și creșterea economică. Afirmăm angajamentul de a sprijini Republica Moldova în consolidarea rezilienței economice și în promovarea dezvoltării durabile”, specifică oficialul.

243 de mii de euro au fost investiți pentru construirea unor sere didactice, cu o suprafață de 1000 m2, edificate în cadrul Proiectului „Livada Moldovei”.

„Serele sunt prevăzute cu 6 sisteme de creștere și sunt destinate pentru studenții, masteranzii și doctoranzii de la UTM, dar și pentru agenții economici care vor dori să cunoască avantajele celor mai moderne tehnologii de creștere a culturilor în spații protejate. Să nu permiteți ca aceste investiții să se distrugă, să stea în paragină și să nu fie valorificate după destinație”, a menționat directorul executiv al programului „Livada Moldovei”, Iurie Brumărel.

Serele sunt dotate cu echipamentele necesare pentru producerea culturilor în spațiu protejat, în șase sisteme. Pentru a asigura o bună funcționare a serelor, a fost construit un bazin pentru irigare. Sunt instalate echipamente de colectare și filtrare a apei pluviale, sisteme automate de control al microclimatului, irigare și nutriție, precum și iluminare cu LED-uri în timpul sezonului rece.

„O practică bună de a învăța agricultura performantă”. Ce spun studenții

Studenții Facultății de Științe Agricole Silvice și ale Mediului au fost impresionați de noile facilități, recunoscând importanța acestora în înțelegerea proceselor de creștere a plantelor și a tehnologiilor agricole avansate. 

„Aceste inovații sunt importante prin faptul că ne permite să fim competitivi. Aici este zona de producere a răsadurilor. Prin procesul specializat de copilire, lăstarii de tomate anticipați au fost tăiați și ulterior puși în apă ca să înrădăcineze. După aceea au fost plantați în ghiveci. De asemenea, este cultura de castravete, porumb zaharat, vinete, broccoli etc”, susține studentul Serafim Glutnic.


Gabriela Deadi, studentă la specialitatea agronomie, a exprimat recunoștința sa pentru noile facilități și a evidențiat importanța acestora în pregătirea studenților pentru o agricultură performantă și competitivă. Ea a subliniat că aceste sere dotate cu tehnologii moderne oferă studenților oportunitatea de a învăța și de a se familiariza cu practicile agricole avansate.

„Până acum nu am avut așa sere dotate, acum vedem cum cresc plantele în sisteme dezvoltate și cred că aceasta este o practică foarte bună pentru fiecare student de a învăța agricultura performantă”, a spus aceasta. 

Un alt student a accentuat rolul vital al noilor sere în oferirea unei experiențe practice valoroase pentru tinerii specialiști. Acesta a relatat despre procesul de creștere a căpșunilor, precum și beneficiile observării directe a acestui proces în timpul studiilor.

„Suntem în zonă de creștere a căpșunului unde am plantat căpșuni în sistemul de creștere suspendat. Am utilizat două substraturi: turba și amestecul de turbă și perlit, care au capacități mari de reținere a apei și nu permite creșterea buruienilor. Irigarea este prin picurare, de tip spaghete. Noi utilizăm substanță nutritivă, nu utilizăm diferite produse fitosanitare, doar macro și microelemente de care au nevoie plantele. Aceste sere sunt foarte important pentru studenți, deoarece vedem procesul de creștere și de fructificare”, explică studentul Facultății Științe Agricole Silvice și ale Mediului Maxim Dmitricen.

De asemenea, Valentina Andriuca, doctor conferențiar universitar la Departamentul Agronomiei și Mediu, Facultatea de Științe Agricole și Silvice și ale Mediului, UTM a precizat că aceste investiții sunt cruciale pentru formarea viitoarelor generații de specialiști agricoli și pentru promovarea unei agriculturi moderne și performante în Republica Moldova.

„Sunt bucuroasă că, în sfârșit, studenții noștri vor avea niște platforme foarte moderne și performante pentru a învăța tehnologiile de creștere a legumelor. Este o inovație pentru Universitate Tehnică și pentru facultate, dar este cu o întârziere de vreo 20 de ani. Acum, studenții vor fi implicați mai mult în activități practice, fiindcă ei mai bine vor înțelege tehnologiile, vor vedea la ce duce o cunoaștere a tuturor componentelor tehnologice. Agricultura nu este numai munca pe câmpuri, dar este și o muncă inteligentă. Noi acum punem accent pe agricultura performantă, pe agricultura unde se pot utiliza acele realizări ale științei”, menționează Valentina Andriuca.

Actualmente, în cadrul Facultății de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului își fac studiile 818 studenți și masteranzi.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!