В Молдове

Declarația Asociației Forța Fermierilor

fermieri decaratie - AgroExpert.md

Prin prezenta,  dorim să atragem atenția asupra unui subiect, care pe larg se discută practic la toate întrunirile agricultorilor și anume problema simplificării sistemului de impozitare în sectorul agrar.

În prezent fermierii achită zeci de impozite, taxe locale și contribuții, iar în paralel sunt supuși multiplelor controale fiscale, care și mai mult apasă pe umerii agricultorilor.       

Astfel, considerăm că, mecanismul de impozitare aplicat la moment este unul inechitabil, deoarece în dependența de forma organizatorico-juridică, cota actuală a impozitului pe venit este diferită. Și nu în ultimul rând, este de menționat faptul că activitatea în agricultură presupune multe riscuri datorită faptului că este dependentă de condițiile climaterice și din aceste considerente în mai multe țări povara fiscală pentru acest sector este diminuată și simplificată prin stabilirea unui regim special de impozitare.

Anterior, în urma multiplelor adresări din partea fermierilor,  autoritățile de stat au pornit un proces de modificare a cadrului normativ în vederea uniformizării impozitării în agricultură, însă din păcate lipsa voinței politice  și  interesele unor grupuri înguste, nu au permis ca cest lucru să fie dus la bun sfârșit.

 În acest context, prin prezenta declarație specificăm că Asociația Forța Fermierilor pledează pentru introducerea unui impozit consolidat (unic) în agricultura, calculat pentru unitatea de suprafață a terenului agricol în funcția de bonitate (pentru un grad/hectar), care ar include impozitul pe venit, impozitul funciar, taxa pentru folosirea drumurilor și toate taxele locale, și care ar fi încasat în întregime în bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de nivelul  I.

Organizația noastră este ferm convinsă că aplicarea impozitului consolidat (unic) ar contribui semnificativ la:

  1. detenebrizarea sectorului agrar;
  2. micșorarea suprafețelor neprelucrate;
  3. asigurarea echității în sistemul de impozitare în agricultură;
  4. simplificarea evidenței la întreprinderi agricole;
  5. micșorarea numărului de controale fiscale la entități agricole;
  6. consolidarea financiară a autonomiei locale.   

În aceasta ordine de idei, propunem , pentru anul 2023, implementarea

unui proiect-pilot, prin introducerea în 3 raioane (căte unu din Nord, Sud și Centru) a impozitului consolidat (unic) în sectorul agricol. Suntem disponibili să discutăm în termeni maxim restrînși conceptul impozitării simplificate în sectorul agrar și suntem gata să ne asumăm angajamentul unei participări active la elaborarea proiectului de lege privind impozitul consolidat (unic) în agricultură.

⚡️Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!