В Молдове

Expert: Relațiile comerciale cu Ucraina, pentru prima dată, sunt în favoarea R. Moldova

Автор: AgroExpert
Moldova Ucraina comerț - agroexpert.md

Relațiile comerciale cu Ucraina, pentru prima dată, sunt în favoarea Republicii Moldova. În ultima perioadă au crescut de nouă ori exporturile moldovenești către Ucraina. Importurile din Ucraina afectează doar referitor la logistica de care dispune Republica Moldova. Nu au fost create timp de 30 de ani mecanismele necesare ca să fie îmbunătățite exporturile moldovenești.  De această părere este Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

„Ceea ce se exportăm în prezent în Ucraina este ceea ce exportau agenții economici moldoveni cândva în Federația Rusă. Piața ucraineană, incomparabil cu alte perioade, este mult mai deschisă față de producția noastră”, spune analistul.

Veaceslav Ioniță afirmă că volumul comerțului extern al Republicii Moldova cu Ucraina era anual la nivel de 600-650 de milioane de dolari. La sfârșitul trimestrului întâi din 2023 a ajuns la 1,8 miliarde de dolari. 95% din creștere s-a datorat majorării exportului de produse moldovenești către Ucraina.

„Noi din Ucraina am avut întotdeauna importuri masive. Importam de șapte ori mai mult decât exportam. În 2021, exporturile noastre către Ucraina erau la nivel de 80 de milioane de dolari, importurile – 600-700 milioane de dolari. După începerea războiului, au început să crească exporturile moldovenești către Ucraina. De la 95 de milioane de dolari în primul trimestru din 2022 la 868 de milioane de dolari în primul trimestru din 2023. Cel mai mult ce exportăm în Ucraina sunt produsele petroliere. Deoarece noi putem exporta produse petroliere în Ucraina companiile petroliere de la noi rezistă. Profiturile pe care le obțin exportând produse petroliere în Ucraina le permit să activeze”, a subliniază Ioniță.

Expertul susține că tot mai mult aude de la alte persoane, inclusiv de la agenți economici, că Republica Moldova ar trebui să interzică importul și exportul cu Ucraina. În opinia sa, exporturile moldovenești în Ucraina au crescut de nouă ori, iar importurile din Ucraina cu 50%.

„Este pentru prima dată când exportăm semnificativ în Ucraina. De la începutul războiului, marfa noastră merge  încolo, dar la noi nu prea vine. Suntem beneficiarii numărul unul al acestei situații nedorite. Brusc au crescut exporturile moldovenești către Ucraina pe fundalul războiului. Din trimestrul patru anul trecut se observă o scădere. Ucraina a găsit alte modalități de a importa marfă din alt parte. În trimestrul doi al acestui an am putea înregistra o scădere a exporturilor spre Ucraina”, susține expertul.

Potrivit economistului, comerțul Republicii Moldova cu Ucraina cu produse agricole și alimentare era la nivel de aproape 233 de milioane de dolari anual în 2020. Exporturile erau puțin peste 20 de milioane de dolari, iar importurile – puțin peste 212 milioane de dolari. De când a început războiul, importurile au crescut până la 411 milioane de dolari, iar exporturile – la 65 de milioane de dolari.

„Ucraina, în perioada 2020/2021, deținea 25% din cota importurilor noastre, acum deține 31% și este legat de prețurile accesibile. Inclusiv, datorită importurilor din Ucraina la noi scade inflația, în special la produsele alimentare. Moldovenii vor economisi, comparativ cu 2022, la produsele alimentare, câteva miliarde de lei. Ucraina deține 31% din cota importurilor deoarece are cele mai ieftine produse alimentare. Să importăm mai puțin din Ucraina înseamnă că trebuie să importăm produse mai scumpe din altă parte. Importăm foarte mult deoarece avem o agricultură foarte slabă”, a afirmat economistul.

Cât privește tot comerțul extern cu Ucraina, a afirmat că importurile, în valoare anuală, erau în 2020 -  870 de milioane de dolari, iar în 2022 au ajuns la - 1,3 miliarde de dolari.

Analistul economic menționează că produsele agricole și alimentare exportate de către Republica Moldova în Ucraina în 2022 au fost: băuturile alcoolice în proporție de 16,1 milioane de dolari; fructele și legumele – 10,7 milioane de dolari; produsele din fructe și legume – 6,9 milioane de dolari; cerealele și semințele – 6,7 milioane de dolari; uleiuri – 2,6 milioane de dolari.

Importurile Republicii Moldova din Ucraina, în 2022, au fost despre: cereale și semințe de 115 milioane de dolari; uleiuri – 61,4 milioane de dolari; lactate ouă, miere – 43,8 milioane de dolari; băuturi alcoolice – 25,6 milioane de dolari, carne – 24,2 milioane de dolari.

„Tot ce s-a întâmplat la noi în relația cu Ucraina este creșterea masivă a grăunțoaselor, dar nu toate rămân aici, doar o parte, restul pleacă mai departe. Republica Moldova are capacități slabe de export. În 2022, comparativ cu 2021, au crescut semnificativ exporturile către Ucraina. Avem un potențial de creștere la exportul aproape la toate categoriile”, menționează analistul economic.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!