В Молдове

Exportul de produse petroliere a fost mai mare decât cel de vin și fructe

Автор: AgroExpert
Exportul de vin și fructe, mai mic decât cel de produse petroliere - agroexpert.md

În perioada 2022-2023, exporturile de produse petroliere ale Republicii Moldova au atins un nivel fără precedent, depășind 680 de milioane de dolari anual. Aceasta reprezentă peste 15% din totalul exporturilor. Totodată, produsele tradiționale de export ale Moldovei, cum ar fi vinurile și fructele, au avut valori mult mai mici. Despre aceasta a precizat expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță.

„De exemplu, vinurile, unul dintre produsele de mândrie ale țării, au fost exportate în valoare de doar 140 milioane USD anual, adică de cinci ori mai puțin decât produsele petroliere. Chiar și fructele, care sunt promovate ca un simbol al agriculturii moldovenești, au atins o valoare anuală de 270 milioane USD, sau de 2,5 ori mai puțin decât produsele petroliere”, susține Ioniță.

Creșterea exporturilor de produse petroliere a fost generată în mare parte de cerințele urgente ale Ucrainei, care, din cauza războiului, a fost nevoită să importe masiv produse petroliere, inclusiv din Moldova. Astfel, Moldova a devenit o sursă importantă pentru aceste produse, dar acest flux nu reflectă o dezvoltare organică a economiei naționale, ci o schimbare temporară determinată de conjunctura geopolitică.

„De fapt, exporturile Moldovei au avut o creștere reală până la mijlocul anului 2022, cu un avans semnificativ în agricultură, în urma unei recolte record din 2021 și a unor prețuri favorabile pentru produsele agricole. În acea perioadă, exporturile au crescut constant, dar nu datorită exportului de produse petroliere, ci mai ales datorită unei evoluții favorabile a sectorului agricol”, explică Veaceslav Ioniță.

Începând cu a doua jumătate a anului 2023, în urma găsirii unor alternative pentru aprovizionarea cu produse petroliere de către Ucraina, exporturile de produse petroliere din Moldova au început să scadă. Această scădere bruscă a produselor petroliere a creat o senzație inversă, că exporturile Moldovei ar fi în declin rapid. De fapt, mare parte din această scădere (aproape 85%) este explicată de dispariția exporturilor de produse petroliere.

Potrivit expertului, dacă eliminăm produsele petroliere din ecuația exporturilor, vedem o tendință clară de creștere până în prima jumătate a anului 2022. Această creștere este explicată de condițiile favorabile ale pieței în domeniul agriculturii și de producția record din 2021. Totuși, în a doua jumătate a anului 2023 și până în prezent, se observă o stagnare a exporturilor, iar această stagnare este atribuită în mare măsură scăderii exporturilor de produse petroliere.

„Scăderea exporturilor Moldovei începând cu 2023 nu este neapărat un semn al unei crize economice fundamentale. De fapt, mare parte din această scădere este cauzată de dispariția exporturilor de produse petroliere, un fenomen temporar, legat de schimbările geopolitice și de politica Ucrainei privind aprovizionarea cu combustibili. Dacă privim dincolo de impactul acestor produse, vom observa că economia Moldovei a avut, de fapt, o creștere semnificativă în perioada 2021-2022, bazată pe agricultura de succes și pe condițiile favorabile ale pieței. Astfel, pentru a înțelege cu adevărat tendințele economice ale țării, este important să privim cu atenție structura exporturilor și să distingem între fenomenele temporare și tendințele fundamentale”, a detaliat expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!