Asociația Forța Fermierilor condamnă declarația politică exprimată de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, cu privire la introducerea sistemului de plată a subvențiilor per ha. Oficialul a făcut legătură între introducerii plăților directe cu participarea agricultorilor la referendum. În acest context, agricultorii solicită demisia acestuia.
„Ministrul Agriculturii în situația de criză, ce continuă de 3 ani trebuie să fie promotorul măsurilor urgente și cardinale de redresare a sectorului. Însă, din păcate dânsul este preocupat mai mult de piar politic și agitația electorală. Declarația lui despre legătura introducerii plăților directe cu participarea agricultorilor la referendumul din 20 octombrie este una aberantă și falsă care din contra subminează aspirațiile europene”, se arată în comunicatul emis de Forța Fermierilor.
Potrivit agricultorilor, accesarea fondurilor europene pentru agricultură din momentul când Moldova a primit statut de candidat în UE depinde nu de rezultatele unui referendum, ci de la prioritizarea agriculturii în cadrul negocierilor de aderare si profesionalismul echipei de negocieri.
„Moldova dispune de propriu fond de subvenționare cu o valoare de 1,7 miliarde de lei în 2024, iar o bună parte ar putea fi repartizat ca plăți directe. Este rușinos că un funcționar de așa rang, responsabil pentru unul din cele mai importante ramuri ale economiei se ocupă cu manipulare, care poate provoca efectul invers în rândurile fermierilor în raport cu vectorul european”, menționează Asociația.
În acest context, agricultorii solicită demisia Ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, și lansarea imediată a consultărilor cu asociațiile agricole referitor la candidatura următorului ministru.
Precizăm că, în cadrul ședinței online cu șefii direcțiilor agricole raionale de pe 31 iulie, oficial le a cerut agricultorilor să participe la Referendum, dacă își doresc introducerea sistemului de plată a subvențiilor per hectar.
„Subvențiile la hectar sunt în țările membre ale Uniunii Europene. (...) Ca noi să plătim subvențiile la hectar, în Republica Moldova, reieșind din suprafețele terenurilor agricole – pentru că subvențiile la hectar se dă și pentru pășune, și pentru culturi multianuale, pentru terenuri arabile, pentru tot absolut – noi ar trebui să ne ridicăm la o sumă de vreo 350 – 360 milioane de euro. Asta este imposibil. (...) Pe data de 20 octombrie, asta este declarație politică și vă rog să o rețineți, pe 20 octombrie ieșim masiv la referendum, votăm și apropiem intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Și atunci vom vorbi de subvenții la hectar”, a declarat Bolea.
Precizăm că, AGROEXPERT a solicitat reacția Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) referitor la acest subiect, dar nu a primit nici un răspuns.
Ulterior, ministrul Bolea a venit cu precizări pe pagina sa de Facebook, subliniind că aderarea la UE este esențială pentru menținerea și creșterea sprijinului financiar pentru agricultori.
„Viitorul agriculturii noastre depinde și de decizia pe care o vom lua pe 20 octombrie. Măsura de plată a subvențiilor per hectar, este un sprijin important pentru fermierii din Uniunea Europeană și este susținută și promovate inclusiv de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Acestea pot deveni o realitate și pentru toți agricultorii din Moldova doar în cazul aderării, din cauza costurilor ridicate. Ca să fie eficientă această măsură, agricultura Moldovei are nevoie de aproximativ 350 milioane de euro, bani de care, spre regret, nu dispunem. Uniunea Europeană ne va oferi și nouă subvenții la hectar când vom deveni membri, bani care vor ajuta fermierii să transforme fundamental sectorul nostru agricol. Aceste subvenții vor ajuta la creșterea producției și la îmbunătățirea calității produselor, precum și la crearea unui mediu competitiv pentru fermierii moldoveni”, a declarat Vladimir Bolea.