„Asociația Forța Fermierilor cere de urgență Guvernului prelungirea procedurii de licențiere a importurilor de cereale și oleaginoase. Mai atragem atenția că importul liber de cereale si oleaginoase ar aduce un risc enorm de interzicere a exportului cerealelor și oleaginoaselor din Republica Moldova pe piața României, care suspectează reexportul producției din Ucraina prin Moldova. Lipsa acțiunilor din partea Guvernului poate provoca un nou protest al agricultorilor”, se arată în declarația emisă de Forța Fermierilor.

Agricultorii atrag atenția Guvernului asupra faptului că, importul liber de cereale și oleaginoase în Republica Moldova a afectat anul trecut si va afecta și în acest an direct mii de agricultori.

„Deși țările din regiune și vecine Ucrainei mențin în continuare un regim controlat la importuri ucrainene, Guvernul Republicii Moldova deocamdata nu a prelungit măsura de protecție, ea fiind activă doar câteva luni. Un calcul simplu făcut în baza datelor de anul trecut, arată că agricultorii moldoveni au pierdut peste 2 miliarde de lei, pe diferența de preț la cereale și oleaginoase. Acești bani au intrat în conturile unor holdinguri transnaționale care controlează exportul de cereale și oleaginoase, ajungând ulterior peste hotare”, susțin fermierii.

Totuși, potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) prelungirea perioadei de licențiere a importului de cereale și oleaginoase nu este posibilă, deoarece a atins termenul-limită.

„Reglementarea prin licențiere poate fi realizată pe un termen de cel mult 3 luni, care poate fi prelungit o singură dată cu cel mult încă 3 luni. Prin urmare, perioada  pentru care a putut fi aplicată licențierea importului de cereale și oleaginoase a atins termenul-limită”, explică reprezentanții instituției.

Recomandăm și: Liber la importul de cereale: Comisia de licențiere își încheie activitatea

Precizăm că, activitatea Comisiei de licențiere a importului de cereale și oleaginoase care a funcționat în baza Legii nr. 160/2011, își finalizează activitatea pe 26 iunie.

Amintim că, măsura de licențiere a fost introdusă pentru prima dată la 11 octombrie 2023 și a fost funcțională în perioada stării de urgență (până pe 31 decembrie 2023). Următoarea decizie de menținere a acestei măsuri a fost luată pe 5 ianuarie 2024 și extinsă pe 8 aprilie, cu termen-limită până pe 26 iunie curent.

Te-ar putea interesa și: S-au importat sau nu cereale? MAIA prezintă doar numărul de solicitări

În toată această perioadă, în total, au fost acordate 12 licențe pentru importul a circa 69.5 mii tone de semințe de floarea-soarelui, dintre care 1200 tone au fost solicitate pentru industria de cofetărie din soiuri care nu se cultivă în Republica Moldova și circa 44 de tone sunt de porumb pentru pop-corn, din soiuri și hibrizi care nu se cultivă în țară.

Află și: Care companii au obținut licențe pentru importul de floarea-soarelui