В Молдове

S-au importat sau nu cereale? MAIA prezintă doar numărul de solicitări

Автор: AgroExpert
S-au importat sau nu cereale? MAIA prezintă doar numărul de solicitări - agroexpert.md

Pe toată perioada de activitate a Comisiei de licențiere a importului de cereale și semințe de floarea soarelui au fost 13 solicitări din partea agenților economici. Potrivit secretarului de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vasile Șarban, dintre acestea, o solicitare a fost retrasă, iar restul admise. Totuși, autoritățile nu au venit cu date concrete despre cantitățile importate în urma solicitărilor admise.

„Ne referim la porumb pentru floricele (popcorn) și semințele de floarea soarelui. În primele două campanii de licențiere au fost admise importul la semințe de floarea soarelui alimentară, la ultima perioadă de licențiere a fost admisă și importul semințelor pentru ulei la patru companii procesatoare. Decizia a fost luată în contextul deficitului de semințe de floarea soarelui”, a susținut oficialul, în cadrul unui briefing de presă.

Află și: Care companii au obținut licențe pentru importul de floarea-soarelui

Premisele licențierii au reieșit din situația creată pe piața internă, dar și externă.

„În anii 2023 a fost o prăbușire masivă la prețurile producției agricole ceea ce a dus la stagnarea comerțului cu cereale. Un alt motiv a fost legat de suspiciunile țărilor comerciante, precum că Republica Moldova ar face un tranzit de cereale oleaginoase din alte țări și o altă cauză a fost solicitările mediului de afaceri pentru a introduce această măsură”, adaugă Vasile Șarban.

Amintim că, au fost trei etape de licențiere a importului de cereale și produse oleaginoase, octombrie, ianuarie și aprilie.

Potrivit datelor Serviciului Vamal al Republicii Moldova, în perioada 1 aprilie - 2 mai al acestui an, din țară au fost exportate aproximativ 54.790 de tone de semințe de floarea-soarelui destinate producerii uleiului.

De asemenea, 7.600 de tone de semințe au fost contractate de procesatorii de ulei din țară.

La data de 12 octombrie a fost publicat Regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea comisiei de licențiere a importului pentru anumite categorii de cereale, elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, în baza dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale.

Expertul Iurie Rija a subliniat că impunerea cerinței de obținere a licențelor reprezintă o măsură esențială pentru eradicarea unor practici sau scheme 

Totodată, anterior, acesta a efectuat o recalculare a cantității de ulei de floarea-soarelui în echivalentul necesar de semințe de floarea-soarelui. Datele sunt prezentate în graficul de mai jos.

„Conform acestei analize, semințele de floarea-soarelui sub formă de materie primă și prelucrate în ulei au fost exportate în acest sezon în cantitate mai mare chiar și comparativ cu sezonul record 2021-2022, cu 3,5% (881,7 mii de tone contra 851,5 mii de tone), și semnificativ mai mult decât în sezonul 2022-2023 cu aproape 11%. Un astfel de volum de export nu poate să nu aibă un impact asupra disponibilității materiei prime în țară. În prezent, în Moldova se simte acut deficitul de semințe de floarea-soarelui, ceea ce probabil va duce la creșterea prețurilor”, a conchis Iurie Rija.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!