В Молдове

Fermierii cer schimbări: Proteste masive programate pentru 21 noiembrie

Автор: AgroExpert
proteste agricultori - agroexpert.md

Fermierii anunță că începând cu 21 noiembrie vor recurge la organizarea unor proteste masive cu implicarea tehnicii agricole pentru a-și face auzite revendicările și pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă. O astfel de decizie a fost luată de către Consiliul Asociației Forța Fermierilor împreună cu conducerea Federației Naționale a Fermierilor, în urma ședinței cu prim-ministrul Dorin Recean.

„Foarte mulți fermieri sunt disperați, întrucât s-a început campania amplă de presiune din partea creditorilor. Sute de agricultori rămân fără tehnică, terenuri agricole și chiar fără locuințe. Doar în raionul Cantemir, în ultimele săptămâni au fost inițiate procesele de insolvabilitate în raport cu peste 10 agricultori. Decurge procesul masiv de falimentare a fermierilor micro, mici și mijlocii, iar beneficiarii reali ai distrugerii producătorilor agricoli de la sate sunt câteva holdinguri transnaționali”, se arată în comunicatul emis.

Agricultorii susțin că soluțiile înaintate către autorități prevăd rezolvarea urgentă a problemei fără majorarea esențială a alocațiilor din bugetul de stat.

„În situația când cuțitul a ajuns la os, iar autoritățile abilitate nu reacționează la multiple solicitări ale fermierilor sau acționează extrem de tardiv, nu avem alt mijloc legal de apărare a drepturilor producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii, decât un protest național”, mai susțin Asociațiile.

Reprezentanții susțin că detalii despre proteste și locul sau locurile acestora vor fi comunicate presei ulterior.

Amintim că, Federația Națională a Fermierilor din Moldova și Asociația Forța Fermierilor cereau întâlnirea urgentă cu prim-ministru Dorin Recean, până pe 3 noiembrie. În caz contrar, fermierii avertizau cu începerea protestelor. După întâlnirea programată, agricultorii au declarat că nu au primit răspunsuri clare la rezoluția înaintată la congresul fermierilor și au anunțat inițierea protestelor.

Citește și: Agricultorii, nemulțumiți după întâlnirea cu Recean. Urmează proteste

Pe 21 octombrie, aproximativ 700 de fermieri din diverse regiuni ale țării s-au reunit la Congresul Republican al Agricultorilor pentru a găsi soluții urgente pentru a redresa situația și a salva producătorii agricoli micro, mici și mijlocii.

Totodată, în cadrul Congresului Republican al Agricultorilor, cei 700 de reprezentanți ai sectorului au votat o rezoluție în care sunt incluse o serie de revendicări. Fermierii susțin că, dacă autoritățile statului nu vor întreprinde măsuri pentru îndeplinirea cerințelor înaintate în următoarele șapte zile, atunci vor recurge la diferite acțiuni de protest. Una dintre solicitările agricultorilor vizează demiterea Ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

Într-un răspuns oferit pentru AGROEXPERT, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au menționat că mereu au promovat o atitudine cooperantă cu agricultorii și au manifestat disponibilitate pentru a asculta și soluționa preocupările fermierilor.

Află și: Ce spune Ministerul Agriculturii despre rezoluția agricultorilor

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

обратно к списку