Asociația Forța Fermierilor se declară îngrijorată în legătură cu proiectul legii privind organizarea și funcționarea camerelor agricole, expus pentru consultări publice. Într-un comunicat de presă, agricultorii solicită retragerea proiectului și lansarea unui dialog al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare cu toate asociațiile de profil agricol pe conceptul creării și funcționării camerelor agricole.
Potrivit membrilor asociației, autoritățile abilitate propun un proiect de lege care încalcă unul din drepturile fundamentale ale omului.
„Este un document periculos, care în opinia Asociației, urmărește scopul de a crea un sistem de organizații ale fermierilor docil Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Proiectul prevede asociere forțată a fermierilor și ingerință directă a autorităților statale în procesul constituirii camerelor agricole, deși aceste organizații urmează să fie înființate ca asociațiile nonguvernamentale. Art. 8, alin.(2) din prezentul proiect îi OBLIGĂ pe toți agricultori, care dețin mai mult de 2 ha, să fie membrii camerelor agricole. Art. 11, alin. (4) și Art. 12, alin. (5), stabilesc că toate documentele de constituire ale camerelor se transmit pentru avizarea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare”, se arată într-un comunicat de presă.
Amintim că, în Republica Moldova vor fi create 10 camere agricole, finanțate atât din bugetul de stat, cât și din fonduri private (cotizații de membru, servicii, proiecte). Membri ai Camerelor agricole vor putea fi atât agricultorii cât și alte persoane fizice sau juridice care desfășoară activități în mediul rural sau activități agricole, altele decât fermierii.
Cadrul normativ privind crearea și funcționarea camerelor agricole va fi elaborat până la sfârșitul anului curent, fiind parte a Planului de Acțiuni al Guvernului pentru anul 2023.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!