В Молдове

Fermierii n-au acces la Creditul de Urgență: Cer o întâlnire cu Anca Dragu

Автор: AgroExpert
Fermierii n-au acces la Creditul de Urgență: Cer o întâlnire cu Anca Dragu - agroexpert.md

Asociația „Forța Fermierilor” constată că deși Creditul de Urgență a fost elaborat cu garanții de stat și poziționat ca soluție de salvare a producătorilor agricoli micro și mici, în realitate, mecanismul nu este funcțional pentru marea majoritatea agricultorilor, care se află în dificultate de plată. 

„Din start, Ministerul agriculturii, băncile comerciale și ODA cunoșteau foarte bine care este profilul celor, care au solicitat acest sprijin de urgență. În 3 săptămâni din data lansării acestui program de creditare garantată sute fermieri din diferite raioane, preponderent din sudul țării, au fost refuzați verbal și în scris de către băncile comerciale să acceseze împrumuturi sub pretextul că aceștia sunt supra datorați cu credite reeșalonate și indicatori negative financiare. Este situația ridicolă, care nu poate fi calificată altfel decât bătaia de joc față de o mulțimea de agricultori disperați, care au suferit grav în urma crizelor inedite în sectorul agrar în perioada 2022-2023”, se arată într-o scrisoare adresată conducerii țării.

În acest context, asociația Forța Fermierilor cere ca persoanele-factori de decizii din Parlamentul Republicii Moldova să organizeze în cel mult 5 zile ședința de urgență a fermierilor cu conducerea Băncii Naționale pentru a identifica soluție, care ar permite mai multor agricultori mici să acceseze atât Creditul de Urgență, cât și Creditul Capital de Lucru.

„Asociația noastră a solicitat convocarea urgentă a ședinței cu participarea ministerului agriculturii, băncilor comerciale și ODA, care a avut loc pe data de 19 martie. Întrunirea, la care nu a participat domnul Bolea, iar reprezentanții băncilor practic au tăcut, nu a dat niciun rezultat. Ministerul a solicitat un răgaz de 2 zile pentru a clarifica lucrurile, la expirarea cărora agricultorii nu au primit nicio explicație”, se mai arată în scrisoare.

Fermierii susțin că angajații unor bănci le-ar fi comunicat că problema de bază rămâne Regulamentul Băncii Naționale, care cataloghează creditele bancare restructurate mai mult de 2 ori drept neperformante, ceea ce presupune obligatoriu pentru procesul de recreditare conservarea mai multor lichidități în fondul de risc.

„Din spusele reprezentanților, băncilor nici garanțiile de stat nu ajută în cazul de față și este nevoie ca BNM să introducă niște derogări pentru acest tip de credit pentru fermierii mici, așa cum s-a întâmplat în anul 2020. Regretăm foarte mult că la stadia discutării acestui mecanism de creditare la întrebările noastre ministru Bolea a afirmat de câteva ori că nu este nevoie de intervenția Băncii Naționale, iar exponenții băncilor au tăcut. Remarcăm că pe data de 26 decembrie 2023 organizația noastră a venit cu solicitare de întrevedere cu doamna Guvernator al BNM, care a rămas fără răspuns”, susțin ei.

Recomandăm și: Fermierii, îngrijorați că nu pot accesa Creditul de Urgență. Răspunsul MAIA

Amintim că, în timp ce agricultorii din sud continuau să protesteze, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a anunțat că în Republica Moldova va fi creat un Consiliu alcătuit din fermieri din diferite regiuni și domenii ale agriculturii.

Află și: MAIA promite că va rezolva problemele fermierilor. Ce soluții propune

Fermierii care protestează pe mai multe drumuri naționale și în zona Vămii Leușeni au discutat cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, pe 23 februarie.

Citește și: Bolea, după discuția cu fermierii: Am trecut eficient peste toate propunerile

 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!