В Молдове

Fermierii se pregătesc de proteste: Vin cu tehnică agricolă în Capitală

Автор: AgroExpert
agricultori proteste tehnică agricolă - agroexpert.md

Asociația Forța Fermierilor și Federația Națională a Fermierilor anunță că pe 22 noiembrie, agricultorii vor ieși la proteste masive. Fermierii din mai multe raioane se vor deplasa cu tehnică agricolă spre Chișinău.

Potrivit unei declarații prealabile, la protest vor participa circa 1000 de persoane și 500 de unități de tehnică agricolă.

„Cerem scuze de la locuitorii capitalei pentru anumite incomodități, însă foarte mulți producătorii agricoli sunt la limita falimentului și disperării și nu au altă ieșire. Toate încercările noastre de a rezolva problema salvării fermierilor micro, mici și mijlocii prin dialog au eșuat. Autoritățile nu ne aud și prin tăcerea și inacțiuni contribuie la distrugerea agricultorilor din zonele rurale și transformarea Moldovei în moșia holdingurilor transnaționale, care nu au nevoie de satele noastre”, se arată într-o notă informativă.

Reiterăm revendicările principale ale agricultorilor:

  1. Introducerea prin decizia CSE, pentru perioada până la 31 octombrie 2024, a unui moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70% din culturile cerealiere și oleaginoase;
  2. Aprobarea si finanțarea schemelor de plăti directe la hectar, începând cu anul 2024, după exemplu Uniunii Europene;
  3. Alocarea în 2024, din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii 50%, dar nu mai puțin de 1 miliard de lei, pentru fermierii micro, mici și mijlocii ca compensații pentru prețuri derizorii în forma de plăți directe la hectar de floare soarelui și porumb, cultivate în anul 2023.
  4. Interzicerea importului grâului, porumbului și floarei soarelui cel puțin până la 31 martie 2024 și admiterea tranzitul cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina doar cu transportul feroviar;

Agricultorii menționează că aceste cerințe pot fi realizate fără cheltuieli suplimentare bugetare.

„Deși noi considerăm că demult a venit timpul când Guvernul ar trebui să atragă fonduri europene pentru sprijinul financiar al fermierilor în contextul situației geopolitice în regiune, așa cum au procedat alte țări din Bazinul Mării Negre”, se mai precizează în declarație.

Totodată, organizatorii susțin că protestul agricultorilor este absolut lipsit de substrat politic.

Amintim că, Federația Națională a Fermierilor din Moldova și Asociația Forța Fermierilor cereau întâlnirea urgentă cu prim-ministru Dorin Recean, până pe 3 noiembrie. În caz contrar, fermierii avertizau cu începerea protestelor. După întâlnirea programată, agricultorii au declarat că nu au primit răspunsuri clare la rezoluția înaintată la congresul fermierilor și au anunțat inițierea protestelor.

Citește și: Agricultorii, nemulțumiți după întâlnirea cu Recean. Urmează proteste

Pe 21 octombrie, aproximativ 700 de fermieri din diverse regiuni ale țării s-au reunit la Congresul Republican al Agricultorilor pentru a găsi soluții urgente pentru a redresa situația și a salva producătorii agricoli micro, mici și mijlocii.

Totodată, în cadrul Congresului Republican al Agricultorilor, cei 700 de reprezentanți ai sectorului au votat o rezoluție în care sunt incluse o serie de revendicări. Fermierii susțin că, dacă autoritățile statului nu vor întreprinde măsuri pentru îndeplinirea cerințelor înaintate în următoarele șapte zile, atunci vor recurge la diferite acțiuni de protest. Una dintre solicitările agricultorilor vizează demiterea Ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

Într-un răspuns oferit pentru AGROEXPERT, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au menționat că mereu au promovat o atitudine cooperantă cu agricultorii și au manifestat disponibilitate pentru a asculta și soluționa preocupările fermierilor.

Află și: Ce spune Ministerul Agriculturii despre rezoluția agricultorilor

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!