Două dintre cele mai mari întreprinderi de procesare a semințelor de floarea soarelui, „Danube Oil Company” și „Floarea Soarelui”, și-au oprit activitatea din lipsa materiei prime. Despre aceasta a declarat directoarea întreprinderii Floarea Soarelui, Stela Ostrovețchi.
„Conform estimărilor noastre, în țară au mai rămas maxim 100 de mii de tone semințe de floarea-soarelui libere spre comercializare; aceasta, în condițiile în care, ramura de procesare a oleaginoaselor mai are nevoie de circa 355 de mii de tone semințe de floarea-soarelui până la sfârșitul acestui sezon (până în luna iulie curent) dintre care: fabricile – 305 mii de tone; alți procesatori – 30 de mii de tone, businessul mic (oloinițe) – 20 de mii de tone”, susține Stela Ostrovețchi.
Potrivit administrației fabricii Floarea Soarelui, staționarea continuă a industriei de procesare a oleaginoaselor va avea un efect negativ asupra dezvoltării durabile nu doar a industriei, dar și a statului, cu toate derivatele.
Pe lângă efectele macroeconomice, administrația punctează că va fi resimțit un efect dur pentru toți angajații și ramurile conexe, care pentru o perioadă de jumătate de an pot rămâne fără surse de existență, iar ramura poate pierde ireversibil specialiști de preț care cel mai probabil vor fi nevoiți să plece peste hotare în căutarea unui loc de muncă.
„În perioada august 2023 – martie 2024, de către producătorii autohtoni au fost exportate din Republica Moldova peste 320 de mii tone de semințe de floarea-soarelui, adică aproape jumătate din toată roada din acest sezon, inducându-se necesitatea introducerii și menținerii restricțiilor la importul de cereale sub aspectul menținerii pe piața internă a produselor cerealiere a unui preț sustenabil din punct de vedere economic. Aici atragem atenția că de facto, restricția în privința importului semințelor de floarea-soarelui, acționează continuu din 04.10.2023 și până în prezent; însă exportul de semințe în toată această perioadă este liber, ba mai mult, într-o continuă creștere, ceea ce la rândul său creează un deficit de materie primă pentru producătorii de ulei, dar și totodată îi face neconcurențiali cu producătorii de ulei din alte țări, care treptat vin să ocupe pozițiile acestora atât pe piața internă, cât și cea externă”, menționează Stela Ostrovețchi.
Administrației fabricii Floarea Soarelui subliniază că soluția ar fi anularea imediată a licențierii importului de semințe de floarea soarelui și revenirea la importul liber, așa cum presupune economia de piață și regulile Organizației Mondiale a Comerțului, membru al căreia este și Republica Moldova.
„În cazul prelungirii pentru încă 3 luni a măsurii de licențiere a importurilor pentru semințe de floarea-soarelui, ramura va suferi un colaps ireversibil, or pe lângă pierderea specialiștilor și stoparea încasărilor în buget din taxe și impozite achitate, vor fi afectate inevitabil relațiile cu partenerii externi – mari cumpărători ai uleiului de floarea-soarelui, iar locul exportatorilor din Republica Moldova va fi ocupat imediat de concurenții din alte țări, în timp ce poziția și reputația producătorilor autohtoni va fi ireversibil afectată”, a conchis directoarea întreprinderii.
Amintim că, Asociația Forța Fermierilor a cerut autorităților să introducă începând cu 27 martie un mecanism constant privind restricționarea importului de grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță după modelul României. Într-un comunicat de presă, membrii asociației punctează că termenul sistemului de licențiere a importurilor urmează să expire în această săptămână.
Totodată, Forța Fermierilor solicită Ministerului Agriculturii să examineze rapid stocuri de cereale și oleaginoase în țara.