В Молдове

Fermierii cer prelungirea restricționării importului de cereale

Автор: AgroExpert
Fermierii cer restricționarea importului de cereale - agroexpert.md

Asociația Forța Fermierilor cere autorităților să introducă începând cu 27 martie un mecanism constant privind restricționarea importului de grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță după modelul României. Într-un comunicat de presă, membrii asociației punctează că termenul sistemului de licențiere a importurilor urmează să expire în această săptămână.

„În octombrie 2023, la insistența de durată a Asociației Forța Fermierilor și cu mare întârziere, Guvernul a introdus sistemul de licențiere a importurilor de grău, porumb și floare soarelui. Vă amintim că doar în anul 2022 importurile din Ucraina au crescut vertiginos și anume: grâu – de 74 ori, floarea soarelui – de 60 ori și porumb – de 42 ori. Acest fenomen a influențat semnificativ asupra prăbușirii prețurilor interne la cereale și oleaginoase și decapitalizării enorme a fermierilor. La 27 decembrie 2023 Comisia Situații Excepționale la ultima sa ședință a dispus prelungirea mecanismului de licențiere încă cu 3 luni. Așadar, săptămâna curentă acest termen expiră și deocamdată am auzit că Ministerul Agriculturii are de gând să facă analiza stocurilor și doar după asta ar veni cu decizia”, se arată în comunicatul emis.

Fermierii notează că dacă importurile cerealelor și oleaginoaselor vor fi liberalizate, situația în sectorul agrar riscă să prăbușească definitiv.

„Observăm ca autoritățile abilitate acționează strict în interesul unui holding transnațional, care în toamna 2023 a procurat floarea soarelui de la fermieri la prețuri derizorii, ulterior a exportat-o masiv, iar acum trimite în șomaj tehnic angajații din fabrică de producere a uleiului vegetal și câteva luni insistent solicită permisiunea pentru importul floarei soarelui din Ucraina sub motivul că nu există materia primă suficientă. Tot spectacol se produce în situația când recolta globală de floare soarelui în 2023 a fost de peste 750 de mii de tone, ceea ce este cu 20% mai mult decât în anul precedent. Asociația dispune de informația veridică că încă mulți agricultori dispun de stocuri de materia primă”, se mai menționează în solicitare.

Asociația subliniază că la moment toate țările din Europa de Est limitează sau interzic complet astfel de importuri.

„În cazul în care Moldova rămâne o singură «insulă», care ar permite intrare liberă a cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina, România, cu mare probabilitate, în vederea evitării riscului de reexporturi, va aplica sistemul de licențiere a importurilor alături de Ucraina și pentru exportatorii din Moldova. Prin urmare riscăm să pierdem cea mai importantă piața de desfacere pentru cerealele și oleaginoasele noastre”.

Totodată, Forța Fermierilor cere Ministerului Agriculturii să examineze rapid stocuri de cereale și oleaginoase în țara.

„Solicităm ca Ministerul Agriculturii să examineze rapid stocuri de cereale și oleaginoase în țara și, după caz, să se adreseze către Consiliul Concurenței privind investigarea dacă compania Trans Oil nu face abuz de poziția dominantă pe piața oleaginoaselor prin șantajul consumatorilor și în detrimentul intereselor fermierilor autohtoni”, susțin membrii.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!