În Republica Moldova au fost confirmate mai multor cazuri de influență aviară înalt patogenă la păsările sălbatice și la cele domestice. În acest context, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) atenționează despre măsurile de prevenire a gripei aviare.
Menționăm că, gripa aviară este o amenințare pentru sănătatea publică, iar informarea corectă ar crește nivelul de conștientizare a riscurilor legate de gripa aviară.
„Riscul de răspândire la oameni a virusului gripei aviare înalt patogenă A(H5N1) rămâne scăzut, aproape toate cazurile de infecție fiind asociate contactului apropiat cu păsări vii sau moarte infectate, sau cu medii contaminate cu virusul”, informează specialiștii.
Cetățenii sunt îndemnați să evite contactul cu păsările sălbatice, cu păsările de curte care par bolnave sau sunt moarte, cu suprafețele care par a fi contaminate cu fecale de la păsări sălbatice sau domestice.
Totodată, autoritățile recomandă spălarea pe mâini cu apă și săpun după contactul cu păsările, în lipsa apei și a săpunului se spală mâinile cu alcool sanitar, iar copiii trebuie supravegheați și să le fie interzis să se joace cu păsări moarte sau bolnave.
Menționăm că, pe teritoriul Republicii Moldova, în perioada 22 decembrie – 2 ianuarie, au fost înregistrate mai multe cazuri de gripă aviară la fauna sălbatică și la păsările din exploatațiile nonprofesionale. Totodată a fost depistat un focar de rabie la bovină la Rezina și un focar la vulpe roșie sălbatică la Edineț.
Citește și: Recomandările ANSA privind prevenirea apariției gripei aviare
Amintim că, anterior, pe teritoriul Republicii Moldova a fost înregistrat un focar de gripă aviară la fauna sălbatică, în special lebede și un focar de rabie la câine. Despre aceasta a anunțat Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).
Află și: Focar de gripă aviară și de rabie, depistat în R. Moldova
Instituția Publică Centrul Republican de Diagnostic Veterinar a confirmat gripa aviară la fauna sălbatică în localitatea Cubolta, raionul Sîngerei, pe 16 decembrie.
Ulterior, 65 de lebede au fost găsite moarte pe râul Răut, în sectorul Lunga – Băhrinești, din raionul Florești. Potrivit specialiștilor, gripa aviară ar putea fi cauza acestei tragedii.
Te-ar putea interesa și: 65 de lebede au fost găsite moarte pe râul Răut. Ce spun specialiștii