В Молдове

Foto | Agențiile subordonate MAIA au fost echipate cu unități de transport

Автор: AgroExpert
Agențiile subordonate MAIA au fost echipate cu unități de transport - agroexpert.md

46 de mijloace de transport, în valoare totală de peste 850 de mii de euro, au fost transmise către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) și Centrul de Consiliere Agricolă și Rurală (CCAR).

„32 de unități, dotate cu truse de intervenții specializate, care conțin un șir de instrumente și ustensile necesare acordării asistenței veterinare revin ANSA, iar 12 mijloace de transport sunt destinate direcțiilor AIPA, responsabili de verificarea în teren și monitorizarea post-achitare. Totodată, 1 mijloc de transport este transmis către ANIF, care se ocupă de monitorizarea lucrărilor de reabilitare a celor trei sisteme de irigare „Tudora”, „Etulia” și „Tețcani” și 1 mijloc de transport este destinat pentru CCAR, pentru a interacționa eficient cu fermierii”, a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

Potrivit lui, entitățile statului vor fi pregătite pentru alinierea la multiple directive ale Uniunii Europene, vor da dovadă de consolidare și eficacitate sporită.

„Investițiile efectuate vor oferi suport agenților statului pentru creșterea calității serviciilor oferite cetățenilor din Republica Moldova și vor consolida capacitățile serviciilor veterinare de stat întru facilitarea operațiunilor și dezvoltării rețelei de medici veterinari”, a mai adăugat oficialul.

Investiția a fost posibilă datorită acordului de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de 50,1 milioane de euro, pentru realizarea proiectului „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură (AGGRI)”.

„Agricultura și industria alimentară continuă să joace un rol extrem de important în economia Republicii Moldova, dar și în dezvoltarea socioeconomică a țării. Proiectul AGGRI va susține aspirațiile Republicii Moldova de a se integra în Uniunea Europeană, iar agricultura este un domeniu important atunci când vorbim de alinierea la rigorile UE. Acest proiect este necesar pentru a întări competitivitatea produselor agroalimentare din RM pe piețele de export din UE”, susține directoarea Băncii Mondiale în Republica Moldova, Inguna Dobraja.

Precizăm că, prima componentă a proiectului vizează eficientizarea funcționalității AIPA, continuarea digitalizării ANSA, armonizarea cadrului legislativ și normativ național la cerințele UE, managementul cunoștințelor agricole prin reabilitarea serviciilor de extensiune și modernizarea serviciilor de medicină veterinară. Componenta doi ține de creșterea prin dezvoltarea lanțurilor valorice. Această componentă vizează dezvoltarea sectorului de lapte și carne, precum și a subsectorului de legume și produse de nișă. A treia componentă se axează pe reabilitarea infrastructurii de irigare.

Citește și: Dezvoltarea agriculturii moldovenești: A fost lansat proiectul AGGRI

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!