В Молдове

Foto | Grindina a făcut stricăciuni în mai multe localități

Автор: AgroExpert
Foto | Grindina a făcut stricăciuni în mai multe localități  - agroexpert.md

În seara zilei de 4 iunie, mai multe localități din țară au fost afectate de ploi cu grindină. Printre zonele unde a plouat cu grindină se numără raioanele Nisporeni, Orhei și Strășeni.

Imaginile postate pe rețelele de socializare arată că grădinile și culturile agricole au suferit daune semnificative. Fermierii sunt îngrijorați de impactul asupra recoltei din acest an.

Amintim că meteorologii au emis cod galben de instabilitate atmosferică în toată țara. Alerta a fost în vigoare până pe 5 iunie, ora 2:00. Potrivit SHS, s-au prevăzut descărcări electrice cu ploi de scurtă durată, izolat averse puternice cu grindină (15-45 de litri/metru pătrat). 

Precizăm că pe parcursul zilei de 5 iunie vremea va fi îndeosebi fără precipitații. Vântul va sufla din sud-est slab la moderat. Temperaturile minime noaptea vor oscila între +14..+19°C. Maxima zilei ușor scade, situându-se între +25..+30°C.

Citește și: Foto | A plouat cu grindină în Hîncești. Gheața, cât bobul de mazăre

Anterior, meteorologii au informat că în perioada 3 - 9 iunie, temperaturile vor fi ridicate, cu maxime de până la +33 de grade Celsius. Totodată, în această săptămână sunt așteptate averse cu descărcări electrice.

Citește și: Val de căldură în R. Moldova! Ce ne așteaptă în următoarele zile

În luna iunie, pe teritoriul Republicii Moldova se prevăd cantități de precipitații apropiate de mediile anuale. Informațiile se conțin în perspectiva meteorologică publicată de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Află și: Ce temperaturi și precipitații se prevăd în iunie

Agricultorii sunt îndemnați să se adreseze Direcțiilor agricole raionale în termen de 24 de ore de la declanșarea situației excepționale. 

În baza solicitării, va fi convocată Comisia pentru Situații Excepționale locală, care va evalua gradul de afectare a culturilor și va coordona măsurile de sprijin necesare. Acest demers este crucial pentru a obține o evaluare exactă a pagubelor și pentru a interveni prompt cu măsuri de suport.

Iată cum se eliberează avizele de Forță Majoră și ce acte trebuie să prezinte fermierii

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!