В Молдове

Eliberarea avizelor de Forță Majoră: Ce acte trebuie să prezinte fermierii

Автор: AgroExpert
Eliberarea avizelor de Forță Majoră: Ce acte trebuie să prezinte fermierii - agroexpert.md

Fermierii care au suferit pagube din cauza evenimentelor naturale extreme, cum ar fi grindina, pot solicita eliberarea Avizului de atestare a impedimentului justificator de neexecutare a obligațiilor.

Acest aviz este esențial pentru a justifica neexecutarea obligațiilor din contracte, din motive de forță majoră. Agenții economici interesați sunt invitați să depună solicitările în format electronic pentru a iniția procedura de obținere a acestui aviz, anunță Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM).

Avizele de atestare a impedimentului justificator de neexecutare a obligațiilor contractuale sunt eliberate în baza Regulamentului cu privire la eliberarea avizului de atestare a impedimentului justificator de neexecutare a obligației nr 35/1 din 25.09.2020 modificat prin decizia Biroului Executiv al CCI  Nr47/5 din 26 noiembrie 2021. Serviciul de atestare a impedimentului justificator este cunoscut și sub denumirea de Certificat de forță majoră.

Procedura de eliberare a avizelor este aplicată în cadrul raporturilor contractuale comerciale în care cel puțin o parte este subiect al activității de întreprinzător și în care părțile unui astfel de contract au convenit în scris atestarea de către CCI a RM.

Conform procedurii, solicitantul va depune cererea și documentele anexate, în cazul cererii semnate electronic, accesând link-ul https://eclient.chamber.md/ro/auth/login.

Totodată documente pot fi depuse la  sediul Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (mun. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 151).

Cererea se perfectează conform formularului (AICI), cu indicarea fondului impedimentului – descrierea faptică și detaliată a evenimentului și argumentele care atestă imposibilitatea neexecutării obligațiilor contractuale. La cerere, de asemenea, agenții economici trebuie să anexeze contractul și documentele confirmative.

La cerere se anexează:

  • dovada împuternicirilor reprezentatului legal, în cazul în care cererea nu este semnată de conducător;
  • copia de pe contract și anexele, autentificată prin semnăturii solicitantului;
  • copiile documentului privind volumul obligațiilor îndeplinite conform contractului, autentificată prin semnăturii solicitantului;
  • documentul eliberat de organul privind existența evenimentului invocat, localizarea acestuia, momentul începerii și încetării evenimentului;
  • notificarea creditorului privind producerea impedimentului justificator;
  • confirmarea achitării serviciului solicitat.

Avizul de atestare se va elibera în termen de până la 30 de zile calendaristice de la data depunerii cererii și a documentelor.

Consultați Ghidul privind eliberarea avizului de atestare a impedimentului justificator în relațiile dintre agenții economici din domeniul agrar, ca urmare a fenomenelor naturale.

Te-ar putea interesa și: Fermierii afectați de intemperii sunt îndemnați să anunțe primăriile

Precizăm că, prima data, Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis Cod Galben de instabilitate atmosferică pentru 28 mai, cu mențiunea că în unele zone vor fi înregistrate averse, grindină și vânt puternic. Ulterior, meteorologii au prelungit de două ori avertizarea meteo.

Află și: Meteorologii au emis Cod Galben: Se așteaptă averse și grindină

Precizăm că, unele regiuni din Republica Moldova au fost afectate de ploaia torențială și grindina de pe 28 mai. Localitatea Boghiceni, din raionul Hîncești a fost una dintre cele mai afectate, fiind acoperită de o furtună cu grindină.

Citește și: Foto | A plouat cu grindină în Hîncești. Gheața, cât bobul de mazăre

Agricultorii sunt îndemnați să se adreseze Direcțiilor agricole raionale în termen de 24 de ore de la declanșarea situației excepționale.

 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!