В Молдове

Gazele s-au scumpit: Moldovagaz pregăteşte cererea de ajustare a tarifelor

În trimestrul II al acestui an preţul mediu de import al gazelor naturale a constituit circa 255 de dolari pentru o mie de metri cubi, de două ori mai scump decât era în primul trimestru şi cu aproape 10% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. O astfel de creştere semnificativă a preţului mediu de import nu s-a făcut observată deocamdată şi în facturile consumatorilor.

Explicația constă în faptul că în trimestrul II consumul de gaze a fost mai mic de 3,24 ori comparativ cu primul trimestru, arată date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

În consecinţă, datorită preţului mai mic de import în primul trimestru, costul mediu de import în prima jumătate a acestui an a fost de circa 156 de dolari pentru o mie de metri cubi. 

Dar deja la preţul mediu de import pentru prima jumătate a acestui an a apărut o deviere mai mare de 5%, în timp ce Metodologia tarifară prevede un nivel de 3% de devieri a venitului reglementat, ce condiționează ajustarea prețurilor.

În trimestrul III preţul de import al gazelor a mai crescut cu încă aproximativ 15%, respectiv s-a apropiat de nivelul de 300 de dolari pentru o mie de metri cubi. 

Astfel de preţuri de import nu constituie o surpriză, or Moldova a plătit în trecut şi peste 350-400 de dolari pentru o mie de metri cubi, inclusiv şi în epoca lui Voronin şi ulterior.

Aşa că trebuie să ne pregătim de o ajustare a preţurilor reglementate de către ANRE. Aceasta ar putea fi operată chiar de la 1 octombrie sau de la 1 noiembrie, adică în pragul iernii.

Mai ales că Vadim Ceban, preşedintele Moldovagaz, a anunţat deja că în septembrie, compania moldo-rusă urmează să depună o cerere de ajustare a tarifelor.

Potrivit unor estimări am putea asista la o creştere cu peste 30% a preţului la metan pentru consumatorii finali. Or preţul mediu anual de import va fi de circa 200 de dolari pentru o mie de metri cubi, cu circa 35% mai mult decât valoarea inclusă în tariful aprobat de ANRE în octombrie 2020.

„Cresc prețurile și în Rusia și în Ucraina. Vor exista ajustări la tarife și în Republica Moldova. Nu pot vorbi despre procente exacte”, a declarat Ceban la un post TV.

Șeful Moldovagaz a dat asigurări că această modificare de preț nu are legătură cu schimbările politice de la Chișinău.

Menționăm că în ultimele două luni prețul la metan la bursele regionale a ajuns și la 450 de dolari pentru o mie de metri cubi.

De vină este creșterea cu circa 55% a prețului produselor petroliere, înregistrată de la începutul acestui an, și tendință regională de majorare prețului și la gaz, ca urmare a unui deficit de această resursă energetică.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: mold-street.com

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!