Exporturile Republicii Moldova de mărfuri și produse au constituit 4,3 miliarde dolari, cu 38% mai mult față de anul trecut. Creșterea spectaculoasă a fost determinată de reexporturile ucrainene de cereale și produse petroliere. În realitatea exporturile moldovenești ar fi fost pe minus.
Potrivit datele Biroului Național de Statistică, evoluția exporturilor pe țări în anul 2022, comparativ cu anul 2021 relevă majorarea livrărilor de mărfuri în Ucraina (de 7,8 ori, generată, în principal, de creșterea livrărilor (reexporturilor) de produse petroliere și gaze lichefiate), România (+48,9%), Italia (+38,0%), Bulgaria (de 1,8 ori), Iran (de 2910,1 ori, datorită unor livrări semnificative de ulei de semințe de floarea soarelui). În Regatul Țărilor de Jos (Netherlands) (de 1,9 ori, pe seama unor livrări considerabile de ulei de semințe de floarea soarelui), Cehia (+32,0%), Statele Unite ale Americii (de 1,6 ori), Kazahstan (de 2,1 ori, datorită sporirii livrărilor de mere, struguri, prune proaspete și uscate), Polonia (+12,9%), Belarus (+19,7%), Irak (de 3,1 ori, în rezultatul unor livrări majore de ulei de semințe de floarea soarelui).
Totodată, în Ungaria se atestă o creștere de +26,3%, Lituania (de 2,0 ori, influențată de creșterea livrărilor de semințe de floarea soarelui), Portugalia (+37,3%), Franța (+16,9%), Canada (de 1,7 ori), Cipru (+38,9%), Egipt (de 1,8 ori, pe seama majorării livrărilor de porumb și turte din semințe de floarea soarelui), Kârgâzstan (de 2,8 ori, datorită sporirii livrărilor de mere, struguri și prune proaspete), Arabia Saudită (de 1,6 ori), care a contribuit la creșterea pe total exporturi cu 45,3%.
Cea mai mare pondere în totalul exporturilor au avut-o cerealele care au însumat 434 milioane de dolari, semințele și fructele oleaginoase s-au cifrat la 387 milioane de dolari, legume și fructe în sumă de 356 milioane de dolari, iar băuturi alcoolice – 180 milioane de dolari.
Economistul Veaceslav Ioniță susține că economia Republicii Moldova este extrem de vulnerabilă la condițiile climaterice. Avem ploaie, avem producție agricolă. Nu avem ploi, nu avem producție agricolă. Avem ploaie avem exporturi. Nu avem ploaie nu avem exporturi. Dacă anul 2021 fiind un an bun din punct de vedere agricol, a dat rezultate bune la sfârșit de 2021, început de 2022. A doua jumătate a anului 2022 a dat semnale foarte alarmante, că ceea ce se întâmplă în economia moldovenească nu este de bine. „Fără politici clare de încurajare și dezvoltarea sectoarelor orientate către exporturi, exporturile noastre nu vor crește de la sine. 2022 nu trebuie să fie privit ca un an pozitiv, este un an îngrijorător, care trebuie să ne învețe să luăm decizii corecte, ca comerțul nostru extern să fie o reflecție a situației pozitive din economie. În prezent comerțul nostru extern ne arată că situația noastră din economie este una destul de complicată. Practic creșterea reală a exporturilor moldovenești în 2022 este egală cu 0”, a punctat economistul.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!