В Молдове

Granturi pentru femei: De la miere, la turism și închirierea stupilor pentru polenizare

Автор: AgroExpert
apicultura finanțare femei IFAD - agroexpert.md

Apicultura oferă diverse oportunități economice pentru apicultori. Aceștia pot obține venit din producția și vânzarea de miere, dar și de alte produse apicole, producția și comercializarea de roiuri și familii de albine, închirierea stupilor pentru polenizare și turismul în apicultură. Femeile care doresc să dezvolte afaceri în domeniul apiculturii, pot beneficia de programe de finanțare IFAD.

Termenul de depunere a cererilor de finanțare este până la epuizarea fondurilor alocate. Proiectul își propune finanțarea a aproximativ 170 de cereri.

Prioritate pentru finanțare se va acorda femeilor tinere economic active. Banca va acorda prioritate femeilor tinere care vor dezvolta o nouă afacere și va menține ponderea noilor afaceri finanțate de cel puțin 30 la sută din totalul portofoliului de împrumuturi pentru femeile vulnerabile la schimbările climatice.

Totodată, se va ține cont de faptul că solicitantele de finanțare sunt orientate economic și comercial, iar comercializarea producției (cel puțin 30% din volumul producției proprii) nu va afecta securitatea alimentară și nutrițională a Gospodăriei.

Mierea este produsul apicol cel mai cunoscut și valoros, astfel antreprenorii pot beneficia de venituri după comercializarea acesteia. Pe lângă miere, apicultorii pot comercializa și alte produse apicole, cum ar fi ceara de albine, propolisul, lăptișorul de matcă și veninul de albine. Aceste produse au diverse aplicații în industria alimentară, farmaceutică, cosmetică și alte domenii, ceea ce le conferă o valoare comercială.

Un alt lucru care poate genera venituri suplimentare și poate contribui la dezvoltarea comunității apicole locale este comercializarea de roiurilor și familiilor de albine. În acest context, apicultorii pot să creeze noi roiuri de albine, prin divizarea coloniilor existente, și să le vândă altor apicultori sau începători în apicultură.

Albinele joacă un rol crucial în polenizarea culturilor, ceea ce duce la creșterea randamentului și calității recoltelor. Deci, apicultorii pot închiria stupii și serviciile de polenizare oferite de albine fermierilor și producătorilor agricoli obținând în acest mod un venit suplimentar.

De asemenea, turismul în apicultură poate fi o sursă suplimentară de venit pentru apicultori și poate contribui la promovarea educației și conștientizării despre importanța albinelor. Unele ferme apicole deschid porțile pentru turiști și oferă tururi și experiențe legate de albinărit.

Succesul în apicultură depinde de: gestionarea corespunzătoare a stupilor, cunoștințe și abilități în domeniu și de protejarea sănătății albinelor.

Pentru a îmbunătăți practicile apicole, a promova conservarea albinelor și a crește accesul la piețe pentru produsele apicole, Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD), oferă apicultorilor din zonele rurale asistență tehnică, instruire și suport financiar. 

Mai multe detalii despre cerințele de eligibilitate pentru Beneficiarii de grant pot fi consultate AICI.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!