O eventuală stare de urgență cerută de agricultori în contextul secetei nu este luată în calcul de Guvern. Fermierii au deja posibilitatea să obțină certificate de forță majoră, a precizat secretarul de stat de la ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, pentru Teleradio-Moldova.
„Noi vedem că este secetă, noi vedem că temperaturile sunt destul de ridicate. Ani de genul acesta au mai fost. Ei nu sunt buni, dar au mai fost. Noi trebuie să ne adaptăm la aceste condiții, nu trebuie să însămânțam fix aceleași culturi, nu trebuie să utilizăm aceleași tehnologii și să așteptăm miracole. Noi în Republica Moldova avem cadrul normativ în vigoare, unde producătorul agricol are timp să aibă acest răgaz - întocmind un act de constatare a pierderilor, mergând la Camera de Comerț și Industrie și luându-și acel act justificator de impediment pentru achitarea cu creditorul, anunțând creditorii despre acest lucru”.
Recomandăm și: Eliberarea avizelor de Forță Majoră: Ce acte trebuie să prezinte fermierii
Asociația Forța Fermierilor a cerut stare de urgență în agricultură, pe motiv că aceasta i-ar ajuta să scape de penalitățile bancare, salvându-i astfel de la faliment. Potrivit Asociației, cei mai afectați sunt fermierii din sudul și centrul țării.
Citește și: Slusari: Trebuie declarată starea de urgență în agricultură
Comparativ cu prima decadă a lunii iulie 2023, temperatura medie a aerului pentru această decadă a fost cu 1,0-1,5ºС mai ridicată. An analog după regimul termic este 2022.
Totodată, regimul termic ridicat în orele diurne și deficitul de precipitații, semnalat pe cea mai mare parte a teritoriului republicii au contribuit la scăderea rezervelor de umiditate în sol și la înrăutățirea stării culturilor agricole.