Strategia de securitate alimentară până în 2030, care prevede reguli speciale pentru exportul de materii prime și produse, a intrat deja în Moldova.
„Implementarea strategiei va asigura populației o cantitate suficientă de hrană, va reduce sărăcia, va asigura un consum rațional și responsabil. Totodată, accentul se va pune pe creșterea competitivității produselor agricole, facilitarea comerțului internațional, dezvoltarea sectoarelor conexe. a producției agroalimentare și întărirea calității și siguranței produselor alimentare”, se arată în mesajul Guvernului.
Printre măsurile propuse se numără și crearea a 33 de sisteme regionale de depozitare, uscare, condiționare și prelucrare a legumelor și fructelor cu o capacitate totală de circa 1,32 milioane tone. Până în 2030, se preconizează și crearea a 50 de ferme de lapte, 25 de ferme de bovine, 100 de ferme de ovine și 120 de caprine, 10 sisteme de irigare centralizate vor fi restaurate sau construite,
Se așteaptă ca strategia să simplifice circulația transfrontalieră a mărfurilor, să dezvolte infrastructura vamală și de transport, să simplifice accesul la îngrășăminte, să continue dezvoltarea infrastructurii de piață pentru întreprinderile mici și să îmbunătățească logistica alimentară. Este planificată dezvoltarea unor mecanisme de cultivare a terenurilor agricole neutilizate, optimizarea utilizării resurselor naturale, dezvoltarea unui program național de nutriție și promovarea reducerii risipei și pierderilor de alimente.
Agricultura moldovenească s-a confruntat cu o secetă severă anul trecut, industria a fost afectată negativ de creșterea prețurilor la combustibili, o inflație record de 34% în ultimii 20 de ani.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!