В Молдове

Infografic | Ziua Antreprenorului: Statistici despre activitatea ÎMM-urilor

Автор: AgroExpert
Ziua Antreprenorului 27 iunie - agroexpert.md

Începând cu acest an, pe 27 iunie, în Republica Moldova va fi marcată Ziua Antreprenorului. În acest context, Biroul Național de Statistică (BNS) a publicat date statistice despre activitatea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ÎMM) pentru anul 2022.

În Republica Moldova, ÎMM-urile reprezintă 99,2% din totalul întreprinderilor, fiind responsabile pentru angajarea a 65,6% din totalul salariaților, ceea ce corespunde unui număr de 347,3 mii de persoane.

Veniturile generate din vânzările acestor întreprinderi au atins 274,8 miliarde de lei, reprezentând 44,9% din totalul veniturilor din vânzări la nivel național.

Top 5 activități economice după veniturile din vânzări sunt:

  1. Comerțul cu ridicata și cu amănuntul - 46,9%
  2. Industria prelucrătoare - 11%
  3. Agricultura, silvicultura și pescuitul - 8,8%
  4. Transportul și depozitarea - 7,3%
  5. Construcțiile - 7%

Caracteristici socio-demografice ale antreprenorilor

Distribuția antreprenorilor pe sexe arată că 66% sunt bărbați, în timp ce femeile reprezintă 34% din totalul antreprenorilor.

Nivelul de educație al antreprenorilor este predominat de studii superioare universitare sau înalte - 68%, urmate de studii medii de specialitate - 20%, studii medii gimnaziale/liceale - 6%, studii secundare profesionale - 5% și studii primare sau fără studii - 1%.

 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!