Temperaturile scăzute, mai ales în timpul nopții pot afecta albinele, dacă acestea nu dispun de hrana suficientă și căldură în interiorul cuibului, măsuri efectuate de regulă de apicultorii conștiincioși. Totuși dacă se vor înregistra în următoarele zile temperaturi negative, până la – 8 grade Celsius, așa cum sunt prognozate, există riscul ca albinele să moară, inclusiv puietul, ne-a comunicat Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova (ANARM).
”Frigul din aceste zile a stopat activitatea albinelor, care stau ghemuite în cuib și dacă sunt prea departe de hrană, acestea pot să moară nu de frig, ci de foame. Dar dacă au fost create condiții de primăvară, albinele vor suferi foarte puțin. Se anunță încă temperaturi destul de joase, până la -10 grade Celsius în acest weekend, astfel albinele care au început etapa de dezvoltare, vor fi nevoite să se adune iarăși în ghem și ar fi bine că ghemul să fie cât mai strȃmtorat, astfel ȋncȃt căldura ghemului să fie cȃt mai bine distribuită la toate albinele. Pe de altă parte, ar fi bine ca hrana să fie cât mai aproape de acest ghem. Ideal apicultorii trebuiau să micșoreze cuibul toamna, adică să lase în stup numai ramele acoperite cu albine, dar și să asigure izolarea termică a stupilor” a menționat Ion Maxim.
Și în interiorul stupilor se pot întâmpla fenomene care pot reduce numărul albinelor, care acționează din instinctul lor de supraviețuire.
”Dintr-o tendință de a supraviețui și pentru a rezista pe durata iernii prelungite, albinele pot mânca ouălele care nu se transformă în larve până la a noua zi, astfel se consumă puietul care încă nu a ajuns la starea de căpăcit, fapt care nu este atât de grav, deoarece albina consumă practic proteina pe care a dat-o pentru dezvoltare.Însă dacă apare fenomenul de canibalism la puietul căpăcit, atunci este afectată și albina care hrănește următoarea generație, în plus, aceasta devine epuizată, căci nu prea are putere, corpul ei nu este atât de gras ca la cele de vară. Pe durata iernii se slăbesc forțele albinelor, prin urmare apicultorii pot să adauge pentru a evita acest risc câte o turtă de asupra cuibului, ca să se asigure că albinele vor avea destulă hrană în această perioadă. Cu părere de rău, dacă apicultorii au lăsat în voia sorții stupii, vor avea probleme mari. Efectele negative nu vor fi vizibile imediat, poate abia la sfârșitul lunii martie. Dar noi am avut condiții de iarnă și în luna aprilie, așa că le recomand apicultorilor să ia măsuri în aceste zile, ca să poată dormi liniștiți noaptea. Iar în ceea privește tratamentele, luînd în considerare condițiile de anul trecut, cred că am putea să mai tărăgănăm.Trebuie să monitorizăm cu atenție fiecare stupină și să intervim acolo unde există necesitate cât mai prompt” a coinchis Ion Maxim.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!