В Молдове

Lansarea proiectului de asistență pentru fermieri: Cum să înfrunte seceta

Автор: Ilinca Fiodorov
Lansarea proiectului de asistență pentru fermieri - agroexpert.md

Agricultura Moldovei trece printr-o perioadă critică, marcată de seceta severă din 2024, care a redus considerabil recoltele de porumb și floarea-soarelui, afectând și sectorul zootehnic. Pe fondul creșterii costurilor agricole și al perturbărilor din lanțurile de aprovizionare cauzate de războiul din Ucraina, micii fermieri sunt printre cei mai vulnerabili.

Pentru a atenua impactul acestor provocări, a fost lansat proiectul „Asistență de Urgență pentru Atenuarea Impactului Secetei Extreme prin Promovarea Sorgului și Distribuția de Furaje pentru Animale în Moldova”. Acest program pune accent pe două direcții principale: promovarea sorgului – o cultură capabilă să reziste la condițiile de secetă – și distribuirea de furaje esențiale pentru creșterea sănătoasă a animalelor. În plus, fermierii vor beneficia de instruire practică pentru a adopta metode agricole mai eficiente și mai bine adaptate la schimbările climatice.

Proiectul a fost lansat oficial în cadrul unui atelier de lucru, unde autorități, experți și agricultori au colaborat pentru a stabili pașii concreți ai implementării. Obiectivul principal: consolidarea rezilienței agriculturii moldovenești și pregătirea fermierilor pentru a face față provocărilor climatice viitoare.

Secretarul de stat MAIA Iurie Scripnic a subliniat importanța sprijinului oferit fermierilor în 2024, menționând că atât sectorul zootehnic, cât și cel vegetal au beneficiat de ajutor esențial pentru a face față provocărilor:

„În anul 2024, foarte mulți fermieri, atât din zona de sud a Republicii, cât și din centru și nord, au beneficiat de acest ajutor. Vreau să vă zic că, pentru sectorul zootehnic, au fost asigurate cu furaje mai mult de 15.000 de capete de bovine și ovine. Aceste animale au putut să-și manifeste potențialul productiv atunci când au intervenit perioadele dificile de iarnă și primăvară. Totodată, în sectorul vegetal, fermierii au fost sprijiniți prin asigurarea de semințe de lucernă, porumb și cartofi, ceea ce le-a permis să facă față provocărilor climatice și economice.”

De asemenea, oficialul a menționat că o soluție viabilă pentru fermierii afectați de secetă ar putea fi cultivarea sorgului, o plantă rezistentă la condițiile climatice de secetă/

„În discuții cu savanții de la Institutul de Cercetare din Republica Moldova, am stabilit că o plantă care ar putea face față condițiilor de secetă este sorgul. Totodată, această cultură furajeră poate asigura sectorul zootehnic atât cu semințe, cât și cu masă verde necesară pe parcursul întregului an. Ca productivitate, această plantă poate concura cu porumbul, dar în condiții de secetă poate asigura cantități sporite față de acesta. Producția, atât de semințe, cât și de masă verde, ar permite sectorului zootehnic să facă față crizelor din agricultură.”

În cadrul atelierului Ambasadorul Japoniei, Yamada Yoichiro, a subliniat importanța susținerii acordate de Japonia pentru inițiativele care vizează dezvoltarea agriculturii și protecția mediului. 

„Lansarea proiectului, pe care Japonia îl finanțează, reprezintă un pas semnificativ în direcția sprijinirii agriculturii din această regiune. Aș dori să îmi exprim aprecierea și recunoștința față de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, precum și față de oficialii Ministerului Agriculturii pentru munca depusă în implementarea acestui proiect. Vara trecută, Moldova a fost din nou lovită de o secetă severă, care a avut un impact negativ asupra recoltei de porumb și floarea-soarelui. Acesta nu a fost un caz izolat, deoarece secetele frecvente au început să devină o problemă mai mare în ultimii ani, cu efecte negative asupra agriculturii. Este evident că agricultura nu mai poate funcționa la fel ca în trecut, iar Moldova trebuie să se adapteze noilor provocări climatice. De asemenea, trebuie să considerăm cu seriozitate resursele de apă și strategii pentru utilizarea lor sustenabilă.”

Reprezentanții FAO în Republica Moldova au evidențiat că obiectivul principal al proiectului este de a atenua impactul secetei asupra agriculturii din țară. Proiectul se va axa pe implementarea a trei măsuri cheie pentru a sprijini fermierii și a promova adaptarea la schimbările climatice.

În primul rând, se va oferi ajutor fermelor zootehnice și gospodăriilor care cresc animale, prin distribuirea de furaje de calitate. Apoi, vor fi promovate semințele de sorg, o cultură cunoscută pentru rezistența sa la secetă, ce ar putea aduce recolte semnificative în condiții de climă extremă. Ultima măsură vizează furnizarea de suport tehnic fermierilor mici și celor mai vulnerabili, pentru a-i ajuta să depășească dificultățile provocate de condițiile meteorologice extreme.

Un element central al proiectului este implementarea Școlilor de Câmp pentru Fermieri (FFS), un format de instruire interactiv, bazat pe schimbul direct de experiență între agricultori. Aici, fermierii vor învăța despre cultivarea sorgului, conservarea solului și tehnici moderne de agricultură durabilă. 

Proiectul, în valoare de 560 de mii de dolari și cu o durată de implementare până în februarie 2026, își propune să ofere sprijin urgent micilor fermieri și gospodăriilor rurale.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!