В Молдове

Ion Maxim: ”Împădurirea țării cu arbori meliferi va contribui enorm la dezvoltarea apiculturii”

Expert: Ион Максим

Situația în apicultură este destul de critică în prezent, din motiv că apicultorii încercând să evite cheltuielile suplimentare în acest an, au cauzat reducerea drastică a numărului de albine. ANARM are un program național de dezvoltare a apiculturii până în anul 2025 pentru a reabilita această ramură a agriculturii, care merită mai multă susținere din partea statului, susține Ion Maxim, directorul executiv al Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova.

”Am elaborat Planul de Acțiuni pentru anii 2023-2025 privind implementarea Programului național de dezvoltare a apiculturii pentru anii 2021-2025, pe care intenționăm să îl ducem la bun sfârșit. Ne dorim ca să mărim numărul Centrelor de Instruire și Consultanță în Apicultură ( CICA) pentru a le oferi apicultorilor din toate regiunile Republicii Moldova asistență calificată în domeniu și pentru a le dezvolta capacitățile de inițiere a unei afaceri apicole, cât și pentru gestionarea eficientă a unei prisăci. Deocamdată avem 6 centre, unde apicultorii sunt instruiți privind cele mai bune practici tehnologice și manageriale în domeniul apicol, fiind stimulați și sprijiniți să practice apicultura profesionistă pentru a crește productivitatea și calitatea mierii de albini, cât și a produselor apicole derivate” a explicat Ion Maxim.

Potrivit directorului executiv al Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, instituțiile statului în sfârșit au înțeles că fără implicarea serioasă și finanțarea apiculturii, nu există șanse de reușită nici în acest domeniu.

”Mă bucur că statul ne-a auzit și se caută posibilități reale de a împăduri țara cu arbori meliferi în conformitate cu prevederile planului de implementare a Programului național de dezvoltare a apiculturii pentru 2021-2025 și anume punctul 1.4, conform căruia, este prevăzut expres de a sădi anual circa 2500 ha de culturi melifere, cu finanțare de la stat în valoare de 37,5 milioane de lei. La începutul lunii decembrie, am avut discuții constructive în cadrul unei ședințe de lucru cu reprezentanții Agenției ”MOLDSILVA” și ai Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură (ICAS), dar și cu participarea MAIA, la care am solicitat ca în planul de activități al Agenției ”MOLDSILVA” pentru anii 2023-2033, neapărat să fie incluse anual și culturi melifere. Astfel, pe durata celor 10 ani, când va fi implementat planul național de împădurire, anual să fie împădurite circa 100 mii ha, să se acorde o atenție sporită și copacilor, arbuștilor și altor plante melifere. De asemenea, am cerut accesul apicultorilor cu stupinele sale pe teritoriul gestionat de”MOLDSILVA” începând cu 1 martie, în fiecare an. Vom înainta repetat încă un demers în acest scop către Agenția ”MOLDSILVA” și Ministerul Mediului. Totodată urmează să facem un schimb de experiență, alături de echipa de la ANARM, să participe și specialiștii de la Agenția”Moldsilva” și  ICAS, pentru a interveni către ”SILVA UNGARIA” prin intermediul ambasadei noastre în Ungaria de a coopera cu ”SILVA UNGARIA”. Intenția este de a avea posibilitatea pe viitor, în cadrul unui proiect pilot finanțat de donatori externi interesați, să importăm și testăm pe loturile ICAS material săditor de salcâm, și alte plante și copaci meliferi de la ”SILVA UNGARIA”, în special, salcâm testat în pepinieriile lor. De asemenea, am propus identificarea unui finanțator privind crearea și realizarea unui proiect pentru pilotarea a 2-3 raioane privind asocierea APL de gradul I și II în gestionarea terenurilor împădurite din teritoriul unui raion, care nu aparțin Agenției ”Moldsilva”, pe o perioadă de 2-3 ani. Dacă fiecare primărie are în gestiune circa 10-20 ha de păduri sau mai puțin, nu este convenabil de a salariza un pădurar, un paznic de pădure, un contabil, dar în comun, vor avea posibilitatea de a coopera și menține, dar și dezvolta suprafețele mari de păduri” a subliniat Ion Maxim, directorul executiv al Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!