В Молдове

Ion Maxim: ”Utilizarea aplicației ”Beeprotect” este un prim pas pe care-l putem face pentru a preveni otrăvirea albinelor”

Expert: Ион Максим

Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova, cu suportul Proiectului Agricultură Performantă, USAID (APM) și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor continuă implementarea proiectului pilot „Beeprotect”, care presupune oferirea sprijinului consultativ și metodologic pentru ANSA, apicultori și fermieri, în utilizarea aplicației web, cât și testarea cum funcționează respectivul sistem de servicii pentru prevenirea și combaterea otrăvirii albinelor pe teritoriul Republicii Moldova.

Se dorește ca aplicația „Beeprotect” să devină un instrument eficient de punere în aplicare a prevederilor Legii 70 privind apicultura, care a fost modificată și votată în prima lectură în luna mai 2022 și în lectura a doua, în iunie 2022, cu intrarea în vigoare începând cu 1 ianuarie 2023. Modificarea se referă la procedura de comunicare între producătorii agricoli și apicultori atunci când sunt aplicate substanțe PUFF.


”Suntem deja la a treia instruire care se va desfășura mâine, 12 iulie, cu începere la ora 10:00, la casa de cultură din Costești, raionul Ialoveni, unde sunt invitați atât apicultorii, cât și agricultorii din satele Costești, Molești, Hansca, Pojoreni și Zîmbreni. Deocamdată nu toți cei implicați înțeleg rostul acestei aplicații, din acest motiv organizăm instruirile respective pentru a le explica atât apicultorilor, cât și agricultorilor ce se va întâmpla. Există prevederile legale, în urma modificării Legii nr. 70 din 2006 cu referire la apicultură, care au fost aprobate în lectura finală și vor intra în vigoare, începând cu 1 ianuarie 2023. De fapt s-a introdus noțiunea de sistem informațional de comunicare și informare între agricultori și apicultori, care se va desfășura direct, în mod electronic prin intermediul aplicației web : Beeprotect (www.beeprotect.md), menită să protejeze coloniile de albine de intoxicațiile cu produsele de uz fitosanitar și fertilizanți (PUFF). Obligația agricultorilor este aceeași, de a informa deja prin aplicație apicultorii, iar aceștia să decidă cum să acționeze. Mă bucur că la precedenta instruire, de la Răzeni, a fost prezent și directorul adjunct ANSA, Alexandru Manciu, care a subliniat importanța comunicării la acest nivel. Treptat lucrurile se vor derula credem că foarte firesc” a menționat Ion Maxim.

Pilotarea aplicației Beeprotect în raionul Ialoveni urmează să fie asigurată până în luna septembrie 2022.

”Potrivit unei comunicări preliminare cu inspectorii ANSA Ialoveni și cu Direcția Economică a Consiliului Raional Ialoveni (CR Ialoveni), în raion există 160 de apicultori înregistrați și peste 800 de producători agricoli care aplică PUFF. Din numărul de apicultori și producători agricoli, aproximativ 120 de apicultori sunt activi și aproximativ 200 de producători agricoli cultivă culturi de câmp înflorite și fructe care sunt polenizate și pe care se aplică PPP. Așa că au fost selectate 5 localități unde există producători care cultivă mere, prune, floarea-soarelui și alte culturi ce pot fi stropite în perioada iulie-august pe parcele mai mari de 5 ha. 100% dintre apicultorii și fermierii identificați urmează să fie instruiți în utilizarea aplicației web Beeprotect și cel puțin 30% din acest număr trebuie să fie îndrumați să simuleze o notificare de pulverizare și o mișcare a stupinelor în condiții reale. Următoarea instruire teritorială cu privire la modul de utilizare a aplicației web Beeprotect, la care urmează a fi informați și invitați obligatoriu toți agricultorii și apicultorii din Ruseștii Noi, Bardar, Vasieni, Ulmu, Horodca este preconizată pe 15 iulie, ora 10:00 în incinta Casei de cultură din satul Ruseștii Noi. La instruiri, de regulă participă și câte un reprezentant al Direcției teritoriale pentru  siguranța alimentelor Hîncești (cu rază de acoperire și în Ialoveni). Îndrumarea tuturor utilizatorilor Beeprotect este necesară pentru a utiliza eficient aplicația web și pentru a rezolva problemele tehnice care ar putea apărea. De asemenea, încercăm să efectuăm un sondaj inițial și unul post-activitate, pentru a colecta părerile și recomandările utilizatorilor Beeprotect cu privire la aspectele organizatorice, tehnice și legale, precum și a afla practicile adoptate de ei. Vor fi colectate și recomandările ANSA pentru a efectua ajustările tehnice ale aplicației web, pentru a ajusta cadrul juridic și normativ, inclusiv privind procedurile interne ale ANSA pentru a planifica desfășurarea eficientă a implementării Beeprotect la scară națională. Trebuie să se înțeleagă că responsabilitățile fiecărei părți trebuie respectate și numai prin colaborarea armonioasă vom putea obține rezultatele dorite. În luna septembrie, vom organiza și o masă rotundă cu apicultorii și producătorii, dar și cu cu inspectorii raionali ANSA din Ialoveni (responsabili de serviciile veterinare și de protecție a plantelor), unde vom prezenta rezultatele pilotării aplicației web Beeprotect ” a subliniat Ion Maxim.

Aplicația Beeprotect (www.beeprotect.md) a fost dezvoltată de APM în colaborare cu Tekwill, ANARM, ANSA, MAIA și datorită consultării părților interesate, cum ar fi apicultorii, producătorii agricoli, Congresul Autorităților Locale din Moldova, precum și asociațiile de profil.

Menționăm că modificările operate Legii nr. 70 din 2006 (Apicultura), obligă persoanele fizice şi juridice care intenţionează să aplice substanțe chimice la tratarea terenurilor, să înregistreze în sistemul informațional Beeprotect detaliile referitoare la aplicarea tratamentelor cu cel puţin 48 de ore înainte de a începe tratarea, indicând exact data şi ora începerii, cât şi sfârșitului tratării, metoda de tratare, denumirea produsului de uz fitosanitar sau a fertilizantului. Începând cu 1 ianuarie 2023, înregistrarea și furnizarea datelor în aplicația  Beeprotect va fi obligatorie.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!