В Молдове

Legea subvențiilor din agricultură publicată în Monitorul Oficial

Автор: AgroExpert
subvenții lege monitor - AgroExeprt.md

Această lege înlocuiește Legea privind principiile subvențiilor pentru agricultură și dezvoltare rurală, existentă până în prezent. Aceasta stabilește principiile politicii de stat privind subvențiile în agricultură și în zonele rurale; competențele autorităților în domeniul subvențiilor pentru agricultură și dezvoltare rurală; formele și condițiile de acordare a subvențiilor; specificul procedurii de primire și examinare a cererilor de subvenții.

Potrivit legii, agricultorii, beneficiari ai subvențiilor, vor fi împărțiți în 4 categorii: micro (până la 9 angajați și cifră de afaceri de 18 milioane de lei pe an), mici (până la 49 de angajați și 50 de milioane de lei), mijlocii (până la 249 de angajați și cifră de afaceri de 100 de milioane de lei pe an) și mari (peste 249 de angajați și cifră de afaceri de peste 100 de milioane de lei pe an).

Organismul de stat responsabil de realizarea Legii privind subvențiile va fi Ministerul Agriculturii, în timp ce Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA) va gestiona Fondul Național pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală și alte resurse financiare. Există cinci tipuri de subvenții: plăți inițiale, post-investiționale, eșalonate, directe și suplimentare.

Plățile eșalonate sunt introduse pentru prima dată - fondurile vor fi disponibile pentru o perioadă de până la 36 de luni pentru fiecare fază a unui plan de investiții aprobat de AIPA, dar beneficiarul trebuie să contribuie cu cel puțin 50% din costul proiectului.

Cele mai bune practici ale UE în acest domeniu și politica agricolă comună au fost luate în considerare la elaborarea formularelor de subvenție. Legea prevede, de asemenea, anumite categorii de beneficiari pentru care sunt posibile condiții simplificate de acordare a subvențiilor. Plățile se efectuează în termen de 10 zile, după caz, de la: emiterea unui act administrativ; încheierea unui contract; depunerea unei cereri de plată; și o decizie a autorității centrale competente.

De asemenea, se preconizează că AIPA va monitoriza utilizarea subvențiilor în termen de 5 ani de la acordarea acestora și se va dezvolta un sistem informatic integrat pentru gestionarea eficientă a mijloacelor Fondului Național pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. Sistemul va conține date privind suprafețele de teren, subvențiile, inspecțiile, fermierii care au solicitat subvenții.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!