В Молдове

Mai multe roiuri de albine au fost observate prin capitală. Cum procedăm

Автор: AgroExpert
Mai multe roiuri de albine au fost observate prin capitală. Cum procedăm - agroexpert.md

Фото: foto: tg/vtememd

Invazia albinelor continuă în Moldova. Mai multe roiuri de insecte au fost surprinse  pe drumuri, pe mașini, în piață sau la balcoane. Ieri albinele au invadat și stadionul Zimbru din Chișinău și a fost nevoie de suportul apicultorilor pentru a fi evacuate în siguranță. Specialiștii spun că este un fenomen normal deoarece în această perioadă o parte din albine pleacă din stup pentru a căuta un spațiu nou, scrie TV8.

După ce un roi de albine a surprins vizitatorii din Piața Centrală la început de săptămână, pe rețelele de socializare au apărut noi imagini cu insecte care s-au adăpostit pe mașini sau chiar direct pe pavaj. 

O femeie din Tighina a avut parte de o surpriză când a ieșit la balcon, deoarece cerul părea negru, din cauza albinelor care scoteau și sunete puternice. 

Ieri și cei de la stadionul Zimbru au avut oaspeți nepoftiți. Un roi de albine s-a așezat pe câteva reflectoare și a fost nevoie de intervenția apicultorilor, care prin metode speciale au reușit să scoată insectele de pe teren. 

În timp ce unele persoane par a fi speriate de „invazia cu ace”, specialiștii susțin că este un fenomen firesc în lumea albinelor, pentru această perioadă.

Apicultorul Victor Ciolacu a declarat pentru că „Primăvara, aprilie, mai sau chiar începutul lunii iunie, familiile se divizează. Regina și o parte din albine pleacă din stup pentru a căuta un spațiu nou. Ele pot pleca într-o pădure, sau o direcție necunoscută, pe o mașină, pe o creangă.” 

Acesta a mai precizat că, în această perioadă, albinele nu sunt agresive, iar riscul unui atac cu înțepături este minim. Mai mult, insectele nu se stabilesc permanent într-un loc nefavorabil lor, iar în cazul în care acestea v-au invadat spațiul personal, fiți siguri că în aproximativ două zile, acestea își vor schimba locul. 

Cum procedăm în caz de roire

Potrivit lui Andrei Zăgăreanu,în situația în care o familie de albine a roit, apicultorul trebuie să fie în preajma stupilor pentru a evita pierderea albinelor, a roiului și a unei cantități însemnate de miere.

Pentru captarea roiului într-un mod mai eficient, apicultorul trebuie să fie echipat cu dispozitivele speciale, cum ar fi o roiniță, o scară, o funie și alte unelte necesare pentru a ajunge la roi

„De obicei, roiurile de albine se adună în apropierea stupilor, pe ramurile copacilor. Acestea pot fi transferate într-o roiniță sau în orice alt recipient disponibil și transferate la răcoare până seara, când albinele se liniștesc, apoi se introduc în stupul pregătit din timp cu faguri artificiali”, explică președintele ANARM.

Expertul subliniază că albinele roiului nou zburat au un potențial sporit de construire a fagurilor noi.

„Dacă nu există suficiente surse de nectar, apicultorul trebuie să asigure hrana necesară albinelor, cum ar fi un sirop, iar în cazul în care dorește construirea rapidă a fagurilor noi, poate oferi și hrană proteică, precum o turtă de candy proteică. A doua zi, după liniștirea albinelor din roi, se poate verifica prezența și starea mătcii, dacă este împerecheată și depune ouă sau dacă este o matcă tânără”, a mai menționat Andrei Zăgăreanu.

Totodată, expertul evidențiază că pentru valorificarea culesului de la salcâm, apicultorii trebuie să mențină familiile cu albine puternice culegătoare. 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!