Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a recepționat 1.546 de cereri cu privire la solicitarea ajutorului umanitar extern acordat de către România, destinat sprijinirii agricultorilor afectați de seceta din anul 2022. Despre aceasta informează Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).
„Din totalul dosarelor depuse, 56 au fost respinse deoarece nu au întrunit criteriile de eligibilitate stabilite conform cadrului normativ. Astfel, la 1.490 de fermieri li se va atribui motorina - ajutor umanitar”, se arată în comunicatul emis de MAIA.
Conform datelor prezentate de producătorii agricoli, suprafața de teren afectată constituie 193584,13 mii de hectare, după aplicarea coeficientului de categorisire a producătorilor agricoli, iar suprafața eligibilă constituie 114207,98 mii de hectare. Cuantumul mediu cantitativ per hectar de motorină constituie 35,01 kg.
„La 24 noiembrie 2023, AIPA s-a adresat către Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru a convoca Comisia interdepartamentală pentru ajutoarele umanitare, iar în rezultat, la 18 decembrie 2023, Comisia a aprobat lista, precum și calculele de repartizare a ajutorului umanitar extern. Distribuirea ajutorului umanitar către fermieri va fi asigurată de către Agenția Rezerve Materiale a Ministerului de Interne”, se mai arată în comunicat.
Menționăm că, eligibili pentru obținerea ajutorului umanitar sunt fermierii micro și mici, precum și instituțiile publice care dispun și exploatează teren arabil de până la 1.500 de hectare, care au fost însămânțate cu culturi fitotehnice pentru recolta anului 2022 și au fost afectați de secetă.
În ciuda dosarelor depuse la AIPA de peste 1.500 de fermieri afectați de seceta din 2022, motorina română întârzie să ajungă la destinație. Situația a fost descrisă ca fiind „ridicolă” de către Asociația Forța Fermierilor.
Citește și: Motorina română întârzie să ajungă. Forța Fermierilor: „Situația este ridicolă”