Lunile iulie și august sunt caracteristice perioadei de vegetație a ambroziei. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) atenționează despre pericolele provocate de această cultură atât pentru agricultură, cât și pentru sănătatea omului.
În ultimii ani, ambrozia a căpătat o răspândire vastă. Cantitatea mare de polen pe care o răspândește în aer declanșează alergii puternice. Printre simptome se numără: tusă intensă, strănut, nas înfundat, ochi iritați și dureri de cap.
„Din acest motiv, ne adresăm către toți producătorii agricoli, consiliile locale, persoanele fizice și juridice, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, ca în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, să efectueze lucrări de întreținere a terenurilor prin diferite metode, până la sfârșitul perioadei de vegetație a ambroziei”, se arată în mesajul publicat de MAIA.
Pentru distrugerea ambroziei este recomandată aplicarea metodei mecanice și a celei chimice. Respectiv, smulgerea din rădăcină, tăierea repetată de la fazele inițiale de vegetație și aplicarea produselor de uz fitosanitar cu respectarea cadrului normativ.
Citește și: Soluția pentru combaterea ambroziei. HELIANTHEXTM vine în ajutor
În cazul neîndeplinirii măsurilor de combatere a ambroziei, Codul Contravențional al Republicii Moldova prevede aplicarea amenzilor de până la 6.000 de lei.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!