Producătorii moldoveni de mere au început să-și diversifice piețele de desfacere a fructelor. În ultimele săptămâni s-a intensificat exportul pe piețele UE, CSI și Orientul Mijlociu. Astfel, în rezultatul mai multor întâlniri și dezbateri cu pomicultorii și cu Asociațiile de profil și grație conlucrării producătorilor cu Guvernul și cu misiunile diplomatice, au fost sporite exporturile în România și alte țări. Cele mai mari rețele comerciale de peste Prut vând mere produse în Republica Moldova. Numai în lunile martie - aprilie, pe această piață au ajuns peste 4 000 tone și exportul continuă.
Până la conflictul ruso-ucrainean, piața Federației Ruse asimila mai mult de 95% din merele pe care le exporta țara noastră, deoarece preferințele consumatorilor corespundeau cu sortimentul de mere propus. În contextul situației dificile, a condițiilor complicate de export, merele moldovenești continuă să fie solicitate pe piața rusă, astfel în lunile martie - aprilie, au fost livrate peste 26 mii tone, ceea ce constituie 66,5 % din cantitatea de mere exportată în perioada nominalizată. De regulă, în Federația Rusă, anual, se exportă circa 200 mii tone de mere. De asemenea, în luna curentă, a sporit exportul în Emiratele Arabe Unite, fiind atinsă cifra de peste 5 000 tone.
Autoritățile centrale au depus eforturi conjugate pentru intensificarea exportului și continuă să întreprindă mai multe acțiuni pentru identificarea unor piețe alternative, astfel ca toate fructele să fie comercializate. În continuare, se poartă discuții pe această dimensiune cu Egipt, India și China.
Totodată, circa 10-12 mii tone au fost consumate pe piața internă, iar o parte au fost transportate la procesare.
În prezent, mai sunt în stoc circa 45 mii tone de mere. Important e că merele moldovenești de calitate sunt solicitate, ceea ce inspiră încredere că până la apariția primelor fructe proaspete din roada anului 2022, toate merele vor fi comercializate.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!