В Молдове

Modificări la condițiile de înregistrare a agenților economici care produc semințe

Автор: AgroExpert
Modificări la condițiile de înregistrare a agenților economici care produc semințe - agroexpert.md

Atribuțiile ce țin de emiterea deciziei cu privire la admiterea soiurilor în Catalogul Soiurilor de Plante urmează a fi exercitate de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). În prezent, aceste atribuții sunt exercitate de Comisia de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante.

Prevederea se regăsește în proiectul de lege votat în prima lectură la ședința în plen a Parlamentului.

Astfel, documentul propune delimitarea atribuțiilor de testare, care au un caracter eminamente științific, de cele administrative referitoare la emiterea deciziei de admitere a soiurilor de plante în Catalogul Soiurilor de Plante, care urmează a fi delegate către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

De asemenea, se propune ca ANSA să fie responsabilă și de mentenanța acestui catalog.

O altă prevedere a proiectului vizează modificarea elementelor sistemului informațional automatizat destinat pentru gestionarea și monitorizarea intervențiilor și a beneficiarilor de subvenții din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, precum și a mijloacelor financiare provenite din partea partenerilor de dezvoltare.

Acest lucru va permite autorităților să determine mai ușor costurile bugetare ale statului în procesul de elaborare a măsurilor de subvenționare sau de intervenții în anumite situații excepționale.

Proiectul vizează și modificări ale condițiilor de înregistrare a agenților economici care sunt specializați în producerea semințelor. Astfel, va fi modificată condiția referitoare la suprafața terenurilor agricole pe care agenții trebuie să o aibă în folosință sau posesie. Se propune diminuarea, de la 300 la 10 hectare, în cazul culturilor de câmp, și de la 30 la 10 hectare în cazul bostănoaselor, legumelor și altor culturi.

Inițiativa legislativă, care aparține deputatului PAS Alexandr Trubca, președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, urmează a fi examinată de Parlament și în lectura a doua.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!