В Молдове

O familie din Nisporeni a construit o locuință cu acoperiș de stuf

Автор: AgroExpert
casă acoperiș stuf - agroexpert.md
 

În majoritatea satelor din Republica Moldova, acoperișurile ecologice au devenit o adevărată raritate. Nu este și cazul soților Gommer din localitatea Seliște, raionul Nisporeni. Aceștia au construit o locuință și au acoperit-o cu stuf, având ca sursă de inspirație casa bunicii, care la fel era acoperită cu stuf.

„Vara, când era foarte cald, noi ne duceam tiptil acolo și ne culcam. În interior era atât de rece și bine, încât aveam senzația că lângă noi se află un ventilator. De asemenea, când eram mici aveam pepiniere și absolut toate erau acoperite în mod ecologic cu trestie. În copilărie, am avut ocazia să trăiesc în sânul naturii, fapt ce m-a impulsionat apoi să dezvolt această pasiune față de tot ce este natural și verde”, menționează proprietarul casei, Tudor Gommer.

Casă bătrânească acoperită cu stuf ce are în jur de 90 de ani

Printre avantajele pe care le-a observat proprietarul casei este că un asemenea acoperiș nu conduce sunetul și se simte prezența unui miros plăcut când instalezi acoperișul, scrie ecopresa.md.

„Absolut totul diferă, începând cu temperatura, calitatea aerului, izolarea fonică, impermeabilitatea și rezistența la condițiile meteo extreme. În același timp, cu toate că este mai costisitor și procesul este unul mai îndelungat și pe alocuri dificil, dar în schimb este mult mai durabil, nu are consecințe negative pentru mediul ambiant. Efortul merită, iar satisfacția de mai apoi că ai reușit să contribui, într-o oarecare măsură, la conservarea patrimoniului natural nu se compară cu nimic” a afirmat proprietarul.

În viitorul apropiat, Tudor planifică să instaleze și niște panouri solare pentru un mediu mai sănătos și pentru a minimiza costurile. 

„Pe lângă faptul că am construit o saună din lemn rotund, pe viitor aș vrea neapărat să instalez și câteva panouri solare care ar fi mult mai econome și rentabile de întreținut, întrucât energia obținută de la soare este una bio și regenerabilă”, a concretizat Tudor Gommer.

Stratul de stuf utilizat pentru acoperirea locuinței

În Republica Moldova există puține practici la capitolul dat, deoarece sunt foarte puțini meșteri capabili să realizeze calitativ asemenea lucrări. Și, cu regret, această artă nu a fost transmisă următoarelor generații. Singurul dezavantaj al acestor acoperișuri ar fi incendiile. În schimb, acestea nu necesită prea multe lucrări de întreținere, a concretizat specialistul de la Asociația Obștească „Renașterea Rurală”, Vladimir Ursu. 

„În Europa și în țările scandinave, această idee este mult mai populară. Însă tehnologiile și metodele utilizate sunt mult mai scumpe, în comparație cu metodele tradiționale după care se realizează acoperișurile cu stuf aici, la noi. Acest concept nu este atât de răspândit în țară, dar este foarte benefic pentru mediu. Din punct de vedere energetic, este destul de eficient față de ardezie sau țiglă. Pe teritoriul țării, avem destul de mult stuf, dar el nu este valorificat. Este o plantă care se regenerează foarte repede. Decât să fie incendiate și să ardă totalmente, porțiunile de teren pe care crește stuf ar trebui să fie utilizate corespunzător”, a spus Vladimir Ursu.

În satul Seliște, Raionul Nisporeni sunt trei case acoperite cu stuf. Cea mai veche dintre ele datează din anul 1933. Cu toate că în ea nu mai locuiește nimeni, casa nu a fost demolată, ci a fost conservată.

Casă construită din chirpici și stuf în timpul celui de-al doilea Război Mondial 1940-1945

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!