Inflația își temperează avântul. Astfel, banii de la bănci se vor ieftini urmare a diminuării ratei de politică monetară de către BNM care în ultima ședință a redus rata de bază cu trei puncte procentuale la 17% anual.
Ieftinirea creditelor va încuraja creșterea împrumuturilor din partea populației. Este vorba de creditele de consum și cele pentru imobil.
Totodată ieftinirea creditelor poate servi drept imbold și pentru agenții economici să relanseze proiectele investiționale, care au fost diminuate puternic în 2022.
Ultimele date ale Băncii Naționale relevă că împrumuturile acordate businessului și agriculturii deja au început să se ieftinească.
Soldul total al creditelor acordate se cifra la sfârșitul anului 2022, la 4,4 miliarde de lei, cele acordate industriei alimentare, la 4,3 miliarde lei. Agricultura, de departe, nu este în topul preferințelor băncilor moldovenești. Cea mai creditată ramură este comerțul, cu cele mai puține riscuri, cu un volum de credite de 13,8 miliarde de lei.
În luna decembrie a anului trecut soldul împrumuturilor noi acordate s-a cifrat la 4,3 miliarde de lei, dintre care 2,1 miliarde de lei au fost acordate în monedă națională – 2,1 miliarde de lei. Industriei alimentare revenindu-i o pondere de 11,5%, iar agriculturii – 9%.
Rata medie nominală la creditele noi acordate în moneda națională a constituit 13,97 la sută, la cele în valută – 5,13 la sută, iar la cele atașate la cursul valutei – 5,48 la sută.
La creditele în moneda națională s-a micșorat cu 0,23 puncte procentuale (p.p.). Persoanelor juridice le-au fost acordate credite cu o rată medie de 13,28 la sută, persoanelor fizice care practică activitate – cu o rată de 17,02 la sută, iar persoanelor fizice – cu o rată de 16,46 la sută.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!