10 ONG-uri locale din domeniul agricol și de mediu vor beneficia de sesiuni de formare a formatorilor pe domeniul integrarea aspectelor ecologice și a practicilor reziliente la schimbările climatice în agricultură.
Concursul este deschis până pe 7 martie 2024, orele 17:00, pentru ONG-urile care acoperă unul sau mai multe din raioanele beneficiare: Telenești, Ungheni, Șoldănești, Hîncești, Sîngerei, Briceni, Orhei, Strășeni, Criuleni, Dubăsari, Florești, Rezina, Cantemir, Căușeni, Cahul și Taraclia.
Programul de formare constă dintr-o serie de instruiri cu durata de trei zile pentru 15 reprezentanți delegați de acele 10 ONG-uri selectate. Sesiunile vor avea loc în ultima săptămână a lunii martie 2024.
Tematica trainingurilor va include subiecte precum:
- Impactul schimbărilor climatice asupra condițiilor și mediului de producție agricolă;
- Importanța biodiversității agricole și rolul său în gestionarea ecosistemelor;
- Agricultura conservativă;
- Agricultura de precizie și tehnologiile avansate în agricultură;
- Adoptarea practicilor agricole sustenabile și prietenoase mediului;
- Dezvoltarea și finanțarea afacerilor în agricultură;
- Dezvoltarea activităților agricole generatoare de venit cu aspecte durabile și ecologice integrate.
După finalizarea instruirilor, ONG-urile selectate vor fi implicate în desfășurarea sesiunilor de training în cele 16 raioane beneficiare, în organizarea vizitelor de studiu pe domeniul afacerilor ecologice, tehnologiilor eficiente din punct de vedere energetic și practicilor agricole durabile.
Concursul de selectare a fost lansat de proiectul comun al PNUD și FAO „Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice, climatice și energetice”, finanțat de Elveția și Austria.
Doritorii de a participa trebuie să se înregistreze pe acest link: https://forms.gle/tL3QKQrSFHEVNaqb7.