В Молдове

Pachetul de reforme în domeniul fiscal și vamal, votat în a II-a lectură

Автор: AgroExpert
reforme domeniul fiscal vamal - agroexpert.md

Pachetul de lege care prevede facilitarea activității mediului de afaceri, prin excluderea barierelor administrative existente în cadrul normativ a fost votat de Parlament în lectura a doua.

Astfel, antreprenorii vor economisi circa jumătate de miliard de lei anual, sau 0,2% din PIB, în urma reducerii birocrației în domeniul fiscal și vamal.

Prevederile în domeniul vamal se referă la introducerea formelor online de declarare a bunurilor introduse și scoase de pe teritoriul Republicii Moldova prin intermediul trimiterilor poștale internaționale. De asemenea, este prevăzută includerea produselor petroliere și Gaz Petrolier Lichefiat (GPL) în lista produselor admise pentru regimul de antrepozit vamal.

În aceste condiții, vor fi facilitate operațiunile de import-export, stocare, încărcare, descărcare a produselor petroliere și gaz petrolier lichefiat. 

În domeniul fiscal, a fost prevăzută majorarea sumei considerată restanță în scopuri fiscale de la 100 la 500 de lei și instituirea dreptului de deducere a TVA pentru achizițiile de bunuri și servicii efectuate prin intermediul cardului de plată de afaceri, dacă valoarea acestora nu depășește 2.000 de lei, inclusiv TVA. 

De asemenea, este anulată necesitatea ținerii registrului mașinii de casă și control/imprimantei fiscale, pentru aparatele de casă conectate la sistemul de monitorizare electronică a vânzărilor deținut de Serviciul Fiscal de Stat și revizuită procedura de aplicare a scutirii TVA aferente re-importului în cazul e-Comerțului.

Modificările legislative au fost elaborate de Ministerul Finanțelor și de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării în colaborare cu Consiliul Economic pe lângă Prim-ministrul RM și susținerea Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și GIZ.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

обратно к списку