В Молдове

Pe 3 septembrie, vor avea loc consultări publice în domeniul agricultură

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare organizează consultări publice în domeniul agricultură în contextul elaborării proiectului Planului de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021- 2022 (PAG), cu referire la executarea Deciziei Nr. 45  a Prim-ministrului Republicii Moldova, Natalia Gavrilița din 23 august 2021. Ședința va avea loc pe data de 3 septembrie 2021, începând cu ora 10:00 la Casa Guvernului, sala de ședințe de la et. 1 (intrare din str. Bănulescu-Bodoni).

Scopul consultărilor publice este de a facilita identificarea și formularea în baza discuțiilor recomandări de politici noi, promovarea diferitelor instrumente și abordări inovative în raport cu constrângerile și problemele din domeniu agriculturii.  Astfel va fi prezentată viziunea strategică şi obiectivele de dezvoltare pe termen mediu în domeniul agricultură şi setul de reforme, propuse spre realizare în perspectivă imediată şi pînă la finele anului 2022.

Printre acestea, sunt menționate următoarele propuneri de acțiuni prioritare:

-Creșterea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural în scopul sporirii investițiilor în agricultură și mediul rural, inclusiv îmbunătățirea cadrului normativ aferent

-Negocierea componentei „Managementul durabil al terenurilor” (fîșii forestiere) al proiectului Agricultură Competitivă în Moldova finanțat de Banca Mondială

-Stimularea măsurilor de ameliorare a terenurilor agricole (în special plantarea fâșiilor de protecție pentru reducerea eroziunii solului)

-Fortificarea capacităților Instituției Publice ”Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură”

-Transferul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor în subordinea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare

-Creșterea Fondului de Subvenționare în Agricultură și modificarea regulilor de distribuire a Fondului, pentru a extinde suportul statului și producătorilor mai mici, activităților cu valoare adăugată și sectoarelor conexe, în special zootehnic.

Pe termen scurt, se propun așa măsuri prioritare:

- Stimularea creării mai multor întreprinderi mici și mijlocii de procesare a producției agricole cu accent pe exportul produselor de valoare adăugată sporită, prin mecanisme de subvenționare și suport consultativ

-Revitalizarea sectorului zootehnic prin aprobarea programelor sectoriale, cum ar fi asigurarea accesului grupurilor de producători la certificarea produselor agricole cu denumire de origine protejată, indicație protejată și specialitate tradițională garantată și obținerea dreptului de utilizare a sistemelor de calitate

- Implicarea comunității locale în implementarea strategiilor de dezvoltare locală( Programul LEADER), de ex. înființarea plantațiilor de culturi pomicole, arbuști fructiferi și căpșun.

- Identificarea și elaborarea unui mecanism privind participarea tuturor utilizatorilor de apă la întreținerea construcțiilor hidrotehnice la exploatarea lacurilor de acumulare/iazurilor)

- Elaborarea unui nou mecanism de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural, în contextul noilor priorități trasate în Strategia Națională de Dezvoltare Agricolă și Rurală 2030

- Diversificarea activităților economice în mediul rural, crearea locurilor de muncă și sporirea veniturilor

- Dezvoltarea segmentului de producere a semințelor autohtone și a materialului săditor, inclusiv liber de viruși

- Promovarea produselor agroalimentare cu potențial de export și  negocierea de majorare a unor cote către UE

- Obținerea dreptului de export pe piața UE pentru mai multe produse agroalimentare (carne de pasăre, ouă de categoria B și produse compuse).

Reamintim că ședința va avea loc pe data de 3 septembrie 2021, începând cu ora 10:00 la Casa Guvernului, sala de ședințe de la et. 1  cu participarea reprezentanţilor societăţii civile, autorităților publice, mediului academic și partenerilor de dezvoltare.

De asemenea, pentru a avea o discuție constructivă, se recomandă consultarea în prealabil a propunerilor preliminare pentru PAG 2021-2022.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!