Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a finalizat procesul de recepționare a cererilor de solicitare a subvențiilor post-investiționale. Astfel, în perioada 18 septembrie – 16 noiembrie, au fost recepționate 2.642 de cereri de acordare a sprijinului financiar pentru 2.104 producători agricoli unici.
Cea mai mare pondere a solicitărilor s-a înregistrat în domeniile de intervenție precum:
Investițiile în infrastructura de producere, prelucrare sau comercializare în sectorul vegetal - 342 de cereri, cu o valoare de 312,3 milioane de lei:
- construcția încăperilor de ambalare, depozite frigorifice de păstrare a fructelor, legumelor și cartofilor;
- modernizarea proceselor de prelucrare primară/finită, uscare, congelare și ambalare a fructelor, legumelor, cartofilor, plantelor aromatice, condimentare și medicinale;
- modernizarea proceselor de prelucrare primară/finită, uscare, condiționare, depozitare, ambalare a cerealelor, oleaginoaselor și plantelor tehnice.
Investiții în exploatații zootehnice (înființarea exploatațiilor zootehnice, construcția și modernizarea lor, dotarea cu tehnică și utilaj tehnologic, cumpărarea animalelor de prăsilă) - 237 de cereri în sumă de 169 milioane de lei.
Investiții în tehnologiile de lucrare a solului (dobândirea de tractoare, combine, mașini sau utilaje agricole) - cu valoarea subvențiilor solicitate de – 232,2 milioane de lei pentru 1.141 de cereri.
Investițiile în dezvoltarea infrastructurii aferente exploatației – 169,1 milioane de lei pentru 237 de cereri.
Cele mai multe cereri de acordare a sprijinului financiar au fost depuse de producătorii agricoli din:
- Orhei (176 de cereri în sumă de 69,8 milioane de lei),
- Hîncești (119 cereri în sumă de 72 de milioane de lei),
- Edineț, (110 cereri în sumă de 47,6 milioane de lei),
- Cahul (110 cereri în sumă de 67,7 milioane de lei),
- Ialoveni (107 de cereri în sumă de 57,2 milioane de lei).
Pentru anul 2023, valoarea FNDAMR constituie 1,9 miliarde de lei pentru alocarea subvențiilor post-investiționale, subvenții în avans, plăți directe în sectorul zootehnic, plăți complementare, acciza la motorină procurată în perioada 16 noiembrie 2022 – 30 septembrie și ajutorul financiar pentru fermierii afectați de consecințele crizelor din anul 2022. Din suma totală s-au valorificat 1,5 miliarde de lei.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!