В Молдове

Ploile și ninsorile au salvat agricultura! Bolea: Riscurile pot fi de la înghețurile din primăvară

Автор: AgroExpert
griu cereale culturi - AgroExpert.md

Precipitațiile din ultima perioada sunt beneficie pentru culturile de tomnă. Starea acestora este bună, potrivit declarației ministrului în exercițiu al Agriculturii, Vladimir Bolea.

„Starea culturilor este una bună. Riscul de îngheț poate fi în primăvară. Or, la etapa actuală sunt excluse orice amenințări. Noi am însămânțat mai multe culturi de toamnă în 2022 față de 2021”, a punctat Bolea.

Ministrul a precizat că, în urma vizitei pe care a avut-o la Bruxelles, a reușit să includă Republica Moldova pe lista de discuții a statelor care au nevoie de suportul comunitar. „Avem nevoie de acest lucru pentru a ajuta agricultorii urmare a secetei din 2022 care le-a compromis recolta”.

Datele Biroului Național de Statistă relevă că recolta anului 2022 se caracterizează prin micșorarea față de anul 2021 a volumului cerealelor şi leguminoaselor boabe cu 63,1% (din ele a porumbului pentru boabe – cu 74,8%, a grâului - cu 45,6%, a leguminoaselor pentru boabe – cu 32,5%), a sfeclei de zahăr - cu 49,6%, a soiei – cu cu 39,0%, a floarei soarelui – cu 35,3%, a fructelor, nucilor și pomușoarelor – cu 26,1%, a cartofilor – cu 21,4%.

FAO, în raportul de anul trecut, spune că fermierii au fost afectați de o secetă severă și că există riscuri pentru viitorul sezon de recoltare. Deficitele persistente de umiditate în straturile inferioare de sol din întreaga țară pot avea un impact negativ asupra performanței sectorului. Prețurile și disponibilitatea îngrășămintelor și a produselor fitosanitare rămân o provocare, în timp ce ratele dobânzilor la creditele bancare s-ar putea menține la niveluri foarte ridicate anul viitor.

Pentru a minimiza efectele și a anticipa alte consecințe negative, ca rezultat al evaluării, misiunea a identificat necesitățile de suport pentru sector, constând în acțiuni urgente de sprijin pe termen scurt pentru a asigura următorul sezon de recoltare și extinderea stimulentelor pentru aplicarea tehnologiilor și practicilor de adaptare la schimbările climatice, îmbunătățirea sistemului de informare agricolă cu statistici și date de avertizare timpurie a secetei, integrarea fermierilor mici în sistemul de marketing.

Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!